Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Letux – Linux pro Acer n30 včetně dual-bootu

14.4.2006, Pavel Bureš, aktualita
Letux – Linux pro Acer n30 včetně dual-bootu
Počet PDA, na kterých již nadšenci zprovoznili operační systém Linux, se rozrostl o Acer n30. Projekt týmu doktora Schallera je zajímavý tím, že s použitím Linuxu se nevzdáváte Windows Mobile, ale můžete si vybrat, který systém budete v...
Počet PDA, na kterých již nadšenci zprovoznili operační systém Linux, se rozrostl o Acer n30. Projekt týmu doktora Schallera je zajímavý tím, že s použitím Linuxu se nevzdáváte Windows Mobile, ale můžete si vybrat, který systém budete v danou chvíli využívat.

Linux pro Acer je dle doktora Schallera důležitým milníkem, který může být později použit v jednoúčelových zařízeních (např. multimediální přehrávače) či specifických přístrojích ve vědě či zdravotnictví. Letux si můžete objednat na 512 MB SD kartě za 50 EUR, pokud máte zájem také o kapesní počítač, bude vás to stát 272 EUR.

Paměťová karta obsahuje asi 100 MB bootovací oddíl založený na DOSu, pokud karta v PDA nebude, po zapnutí můžete pracovat s Windows Mobile. Zbylých cca 400 MB na SD kartě je k dispozici uživateli.




Letux je založen na jádře 2.6.14 a zkompilován pro procesor Samsung S3C2410. Díky zabudování GNU C knihovny by neměl být problém portovat pro Acer open source aplikace, podobně je na tom např. Nokia 770 používající Maemo.

Linuxových distribucí pro PDA je mnoho, jedinečnost Letuxu je v tom, že se jeho používáním uživatel nepřipraví o možnost používat původní systém dodávaný s počítačem. A přiznejme si jednu věc, linuxová PDA nejsou v současné době na takové úrovni, aby mohla být nasazena např. do firemní sféry. Nadšenci možná využijí mít oblíbený desktopový a serverový systém i v kapse, ale pro práci se použitelně jeví zatím jen Sharp Zaurus, který však není v České republice skladem a musí se objednávat ze zahraničí. Dalším problémem je softwarová výbava – je sice hezké, že je možné portovat jednu z mnoha open source linuxových aplikací, ale co specifické programy pro náročnější uživatele, které existují ve verzi pro Palm OS i Windows Mobile?