Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG Chem vyvinulo materiál, který zabraňuje požárů Li-Ion akumulátorů

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
LG Chem vyvinulo materiál, který zabraňuje požárů Li-Ion akumulátorů
Požáry lithiových baterií sice nejsou extrémně časté, ale nejsou ani výjimečné, a rozhodně nejsou příjemné. Společnost LG Chem se pokusila zabojovat s tímto problémem inovativním materiálem, který funguje i s LCO a NMC akumulátory.
Lithiové akumulátory jsou známy tím, že nemálo z dostupných typů nemá problém se rozhořet např. v případě mechanického poškození. Náchylné jsou k tomu např. typy LCO v elektronice, naopak zřídkavé jsou požáry u typů LFP nebo LTO. Společnost LG Chem chce tento problém vyřešit pomocí speciálního materiálu umístěného uvnitř článku. Označuje ho jako "teplotě-responzivní materiál" a celý vtip tkví v tom, že tato tenká vrstvička o 1/100 tloušťky lidského vlasu při navýšení teploty dramaticky navyšuje svůj odpor. Pokud se tak teplota článku dostane do vysokých hodnot (90 až 130 °C), s každým °C navíc stoupne její odpor o 5000 ohmů. Maximální odpor tak může proti běžným teplotám stoupnout o tři řády. Navíc jde o vratný proces, takže při návratu do normálních teplot je odpor opět klasický.
 
LG Chem zkusilo testy s deformacemi v důsledku nárazu i penetrační testy (propíchnutí hřebíkem), přičemž buď k vzniku požáru vůbec nedošlo, nebo sice došlo, ale byl během několika sekund materiálem potlačen. Např. v testu LCO baterií (ty najdeme běžně v elektronice, naopak je v drtivé většině nenajdeme v elektromobilech) se při propíchnutí hřebíkem vznítilo 84 % akumulátorů. Žádná baterie, která využívala nový materiál, se nevznítila. To je velmi pěkný výsledek.
 
V případě baterií NCM (ty naopak běžně najdeme v elektromobilech, do nástupu LFP šlo o nejčastější směs) to po pádu 10kg závaží na akumulátor vyvolalo požár v naprosto všech případech. Pokud byl použit nový materiál od LG Chem, 70 % baterií se vůbec nevznítilo, 30 % pak sice začalo ukazovat plameny, ty ale během sekund zmizely. Výhodou je tak vysoká rychlost reakce, současně také negativně neovlivňuje energetickou hustotu akumulátorů. LG Chem dokončilo verifikační testy pro baterie do mobilní sféry, v případě těch pro elektromobily by se tak mělo stát v průběhu příštího roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.