Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Elektromobilita i další mobilní zařízení využívající akumulátory stojí na dostupnosti stále zdražujícího se lithia. Společnost Lilac Solutions má ale systém, který by měl přinést velmi rychlou a relativně levnou i ekologickou metodu jeho extrakce.
wrah666 (6205) | 28.9.202122:42
Mě snad vypadnou oči hrůzou. Takže: Ve jmíénu ekologie načerpáme ze země solanku, srazíme z ní kyselinou lithium a následně znečištěnou solanku čerpáme zpátky? A tohle má být příklad ekologického postupu? Navíc v ideálním případě dlouhodobě udržitelného? ?????
Odpovědět1  1
denial (27) | 28.9.202123:55
Nejsem chemik a neznam presny postup, ale v clanku se pise, ze se ta tva solanka smicha s HCl.
Chlor se navaze na litium a kdyz se pak vodik vrati zpatky do zeme, je to problem ?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.9.20210:08
Ta neutralizace jaksi není v laboratorních podmínkách a stoprocentní. Plus originál solanka bude obsahovat podstatně víc prvků, než jen lithium. Plus se ­"ASI­" nnepoužije hcl v čistotě ­"pa­" ­(tedy pro analýzu­) ale brutální, technická. SA příměsí všeho možného. Tohle by se vážně nemělo volně pumpovat do krajiny.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4981) | 29.9.20210:41
"Ta neutralizace jaksi není v laboratorních podmínkách a stoprocentní.­"

Takže zase, když to není 100%, je to nesmysl, i kdyby to bylo lepší než předtím.

"Plus originál solanka bude obsahovat podstatně víc prvků, než jen lithium.­"

A?

"Tohle by se vážně nemělo volně pumpovat do krajiny.­"

O co je ta nová solanka horší a špinavější než ta původní? Že nemá lithium? V chemii se až tak moc nevyznám, ale HCl se tam neutralizuje pomocí NaOH a pokud vím, tak HCl+NaOH = H2O + NaCl. Není mi známo, že by toto byl pro přírodu nějak zásadní problém. Jak velký problém bude, když to nebude úplně 100 % a napumpuje se to zpět? Nebude to i tak lepší než předchozí řešení? Nepoškodí prostředí více to, že původní metoda měla o tři řády větší spotřebu vody? Není výhodou, že to vyextrahuje ze stejného množství solanky dvakrát tolik lithia? Nikdo přeci netvrdí, že je to 100% čisté řešení, ale pokud je výrazně čistější než to předchozí, není i to krok vpřed?
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 29.9.202117:56
Neutralizace míněno PH. To co se bude vracet bude kyselé. A za druhé: Ano, chemická reakce, pěkně spočítaná. To je přesně to o čem jsem mluvil. V laboratorních podmínkách, při kyselině v čistotě P.A. ­(pro analýzu,­) s čistou solankou. V reálu se použíje kyselina technická s tuším 3% příměsí a solanka obsahuje minimálně 20 různých látek. To co se napumpuje zpátky bude chemický koktejl, který pokud někde pronikde do spodních vod, tak to bude katastrofa.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4981) | 29.9.202119:09
"To co se bude vracet bude kyselé.­"

A proč by to mělo být kyselé, když se to neutralizuje? Ta kyselost ­(pH­) se tam v procesu reguluje.

"V reálu se použíje kyselina technická s tuším 3% příměsí a solanka obsahuje minimálně 20 různých látek.­"

Ano, např. těch 20 látek, které tam byly už předtím. Předtím nevadily, ale když se tam napumpují, tak už vadí? Není to i tak lepší než ty chemikálie, které se používají při těžbě hornin? Není lepší z krajiny odebrat zlomkové množství vody než doposud? Znova, i když to není 100% čistá metoda, stále je to asi nejekologičtější způsob, který máme. To ho máme zavrhnout proto, že není 100%, a raději používat ještě horší metody, protože tato není skvělá?

Se divím, že jste vůbec schopen napsat tento příspěvek. Víte o tom, že i ta elektronika, kterou používáte, má nějakou environmentální stopu? Proč ji tedy používáte, když Vám vadí sebemenší stopa? Proč jste pořád takový extrémista a potřebujete mít vše 100%? Nikdy nic nebude 100%. Ale to přece neznamená, že se nemáme snažit se k tomuto číslu přibližovat a zavrhovat vše, co ho nedosahuje.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.9.202119:56
Ne, není to lepší než chemikálie používané při těžbě hornin. jde o dost podobný koktejl. Prostě se na jednu stranu bude jásat, jak žijeme ­"eko­" a na druhou se úmyslně vyrábí tikající ekologická bomba, dárek pro naše vnoučata. A Ano, i moje elektronika má nějaou stopu srágor. Pár gramů. ne pár TUN.
Odpovědět0  0
honza1616 (3701) | 30.9.20218:04
Tomu se nejde nezasmát protože máte pravdu
Ze země vytáhnu solanku obsahujici 20 látek a zpátky vrátím solanku obsahující 19 látek
Synonymum by pro to bylo.... Když těžím sůl z mořské vody jejím odsolováním, budu zpět do moře vylévat čistou sladkou vodu....
No prostě pokud čistota a ekologie není 100% tak se některým lidem nezavděčíte ničím
Takový člověk by neměl raději nic dělat, neměl by se ani oblékat jíst jídlo a vlastně by neměl ani dýchat protože vypouští CO² a jiné další plyny způsobující skleníkový efekt :DD
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.