Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys a Rivet Networks nabídnou herní router WRT32X

4.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Linksys a Rivet Networks nabídnou herní router WRT32X
Dnes už nikoho nepřekvapí, že je za herní hardware mezi počítačovými komponentami a periferiemi označováno kde co. Herní routery už také nejsou žádná novinka a nyní se na jednom takovém podílely firmy Linksys a River Networks, tvůrci řady Killer.
Co tedy z routeru Linksys WRT32X dělá herní zařízení? To se snad dozvíme ze zveřejněných specifikací a můžeme začít tvrzením výrobců, že jde o první a zatím jediný router optimalizovaný speciálně pro herní PC se síťovkami Killer Networking. To díky speciálnímu "Killer Prioritization Engine", čili ano, opět jde především o prioritizaci provozu na lokální síti, čili upřednostnění herních packetů pro zajištění co nejkratšího zpoždění. Jenomže pokud jde o zpoždění a jeho výkyvy, ty vznikají spíše na cestě packetů Internetem a ne lokální sítí, což náš domácí router těžko ovlivní.





Pokud nám tak WRT32X může pomoci, bude to v případě, že je naše domácí síť tak moc vytížena, že vzniká problém se zpožděním a lagy přímo v ní a v takovém případě by router upřednostňující data online her skutečně teoreticky mohl pomoci. Pokud ale fungujete v běžné domácnosti, kde gigabitová síť neběží neustále rozžhavená do běla, bude koupě takovéhoto routeru jen ztrátou peněz, i když ten nenabízí jen zmíněnou optimalizaci.





Linksys WRT32X je založen na dvoujádrovém a 1,8GHz procesoru ARMa vedle klasického 4portového switche s jedním WLAN (všechny gigabitové) má ve výbavě dvoupásmové 3x3 Wi-Fi 802.11ac s MU-MIMO, které dokáže na 5GHz pásmu protlačit teoreticky až 2,6 Gb/s. Dále tu máme 256MB paměti Flash pro firmware a 512 MB paměti DDR3, čtyři výkonné externé antény a také rozhraní eSATA, USB 3.0 a USB 2.0, díky nimž si můžeme z něj udělat jednodušší NAS nebo tiskový server.

Globální dostupnost je plánována na jaro, a to s cenou 329 dolarů, takže si můžete případně vybrat třeba mezi novým odemčeným procesorem Core i7, nebo routerem.

Zdroj: Linksys