Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linux Foundation: Máme vlastní arzenál patentů

29.5.2007, Jan Vítek, aktualita
Linux Foundation: Máme vlastní arzenál patentů
Máme vlastní arzenál patentů, vzkázal Jim Zemlin z konsorcia Linux Foundation světu. Dále se vyjádřil, že jeho organizace je připravena financovat právní kroky kohokoliv, kdo produkuje software založený na OS Linux a kdo bude ohrožen či...
Máme vlastní arzenál patentů, vzkázal Jim Zemlin z konsorcia Linux Foundation světu. Dále se vyjádřil, že jeho organizace je připravena financovat právní kroky kohokoliv, kdo produkuje software založený na OS Linux a kdo bude ohrožen či rovnou žalován za porušení patentů.



"Dotkněte se jednoho člena linuxové komunity a budete mít co do činění s námi všemi," vyjádřil se Zemlin. "Microsoft není jediným a možná ne ani největším vlastníkem patentů v této oblasti. Jednotliví členové Linuxové komunity mají také rozsáhlá patentová portfolia. Průmyslové skupiny, jako Open Innovation Network a naše vlastní v Linux Foundation, dohromady disponují arsenálem patentů, s kterým se můžeme postavit útokům. S přispěním našich členů jsme také vytvořili fond, z nějž se budou financovat právní kroky na ochranu vývojářů a uživatelů open source softwaru. Nepředpokládáme, že bude využit, ale pokud bude nutné, je k dispozici."

Tyto kroky jsou samozřejmě odpovědí na Ballmerovo vyjádření, s nímž CEO Microsoftu přišel před několika dny. V něm se zmiňuje o tom, že Linux a linuxové společnosti poškozují patenty Microsoftu a doporučuje open source komunitě, aby začala hrát dle pravidel Microsoftu. Co se týče Zemlinova vyjádření, pak zde vyvstává otázka, jak se jeho ohánění s patenty slučuje s licencí GPL, pod níž je Linux distribuován. Nicméně příběh ještě nekončí; míč je teď na straně Microsoftu.

Zdroj: Betanews