Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linuxový Sharp Zaurus ZL-5500 se konečně začíná prodávat !

8.4.2002, Zdeněk Michálek, článek
Linuxový Sharp Zaurus ZL-5500 se konečně začíná prodávat !
Sharp Zaurus ZL-5500 mi již delší dobu připadá jako duch: je různě ohlašován, představován, jsou recenzovány jeho pre-release vzorky, dokonce je uváděn i na trh - ale na pultech prodejen (ať už skutečných či virtuálních) jej ještě nikdo neviděl.
Sharp Zaurus ZL-5500 mi již delší dobu připadá jako duch: je různě ohlašován, představován, jsou recenzovány jeho pre-release vzorky, dokonce je uváděn i na trh - ale na pultech prodejen (ať už skutečných či virtuálních) jej ještě nikdo neviděl.

Teď se ale zdá, že Zaurus konečně nabere správný směr a z výšin metafyzična se nám zhmotní. Dá se tak usuzovat podle toho, že se objevil jako hit nabídky v internetové prodejně Sharpu (viz níže) a Sharp na něj přijímá - zatím předběžné, aby toho reálna nebylo až příliš - objednávky. Cena ? 499,99 USD, neboli zhruba 18.500 Kč.

Pro zopakování základní technické specifikace:

  • Operační systém Linux s podporou platformy Personal Java
  • Procesor Intel StrongARM SA-1110
  • Frekvence procesoru 206 MHz
  • 64 MB RAM paměti
  • 16 MB FlashROM paměti
  • LCD dotekový barevný displej
  • Rozlišení displeje 240 x 320 pixelů
  • Více než 65 000 zobrazitelných barev
  • Rozhraní: IrDA, sériové, USB
  • Paměťové sloty CompactFlash a Secure Digital
  • Napájení výměnnými Li-Ion bateriemi
  • Audio mono vstup a stereo výstup
  • Rozměry 137,1 x 73,6 x 17,78 mm
  • Hmotnost 186,6 gramů

Softwarové vybavení kapesního počítače Sharp Zaurus je odpovídající ostatním kapesních počítačů této třídy. Funkce PIM (personal information management) jako je správa kontaktů, adres, úkolů poznámky, dále pak emailový klient (POP3, SMTP, IMAP4) a internetový prohlížeč (HTML 4.0). Nechybí zde ani obdoba programů Word a Excel, přehrávač multimédií (MP3 a MPEG-1) a dokonce ani záznamník zvuku (zde je však potřeba externí mikrofon). Synchronizace údajů s PC se provádí pomocí programů Qtopia a Intellisync.

K Sharpu je nabízena za příplatek kromě základního příslušenství (sériový kabel, kolébka, napájecí kabel, akumulátor) jen kamera.

Sharp se odvážil jít - jako jediný "velký" výrobce - do linuxových PDA a bude mít (i při své síle) s jejich prosazením mezi již zavedenými Palmy a PocketPC velké problémy. Nepomůže ani cena - cca 500USD je vcelku běžných i za levnější PocketPC (u nichž již zahrnuje licenci za operační systém). Sharp si proto připravuje půdu na poli podnikových aplikací, kde se snaží vytvářet aliance (např. iAnywhere Solutions a další) za účelem integrace do "velkých" řešení.

A ještě pohled na prodejní web Sharpu:


SL-5500 - The NEW Zaurus Color PDA is Here!!!
More Info

Powerful, Flexible, Mobile. The Sharp Zaurus SL-5500 combines state-of-the-art Sharp technology and Sharp innovation. For complete details see www.MyZaurus.com The new color Zaurus will be here VERY soon! You can place your pre-orders here today and we will be shipping very soon. Accessories will follow shortly.
$499.99

pre-order

CE-170TS - Serial cable for SL-5500 Zaurus
More Info

Serial Cable for use with the NEW SL-5500 Zaurus. For Zaurus owners who do not have an available USB connection on their PC. This serial cable will allow synchronization and file transfer from your Zaurus to your PC. ACCESSORIES WILL BE IN VERY SOON. PLACE YOUR ORDER NOW!
$39.99

buy now

CE-AG06 Digital Camera Card for the NEW SL-5500 Zaurus
More Info

The CE-AG06 Digital Camera Card is for use with the NEW SL-5500 Zaurus. With the camera card inserted in the Compact Flash slot in your Zaurus, you now have a digital camera too! ACCESSORIES WILL BE IN VERY SOON. PLACE YOUR ORDER NOW!
$169.99

buy now

CE-BC21- Battery Charger for the NEW SL-5500 Zaurus
More Info

The CE-BC21 Battery charger is for use with the NEW SL-5500 Zaurus. This external battery charger allows you to charge an additional Lithium Ion battery outside of your Zaurus. This additional battery is not included with the charger. ACCESSORIES WILL BE IN VERY SOON. PLACE YOUR ORDER NOW!
$49.99

buy now

CE-ST7- Docking Station for the NEW SL-5500 Zaurus
More Info

The CE-ST7 is for use with the NEW SL-5500 Zaurus. This extra docking station will allow you to synchronize your Zaurus with more than one PC...both home and office can now easlily be kept up to date.
$49.99

buy now

EA-70S AC Adapter for the NEW SL-5500 Zaurus
More Info

The EA-70S is for use with the NEW SL-5500 Zaurus. This AC adapter will allow you to charge yor Zaurus when it is not in the docking station. This is a great way to conserve battery power when you are traveling. ACCESSORIES WILL BE IN VERY SOON. PLACE YOUR ORDER NOW!
$29.99

buy now

EA-BL06- Rechargable Battery for the NEW SL-5500 Zaurus
More Info

The EA-BL06 is for use with the NEW SL-5500 Zaurus. If you are a power-user yet not always near a power source... this extra rechargable Lithium-Ion battery is just what you need to keep you going. Keep one in your Zaurus and one in your CE-BC21 battery charger and you'll always be ready to go. ACCESSORIES WILL BE IN VERY SOON. PLACE YOUR ORDER NOW!
$49.99

buy now