reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Lockheed chce k Marsu poslat obydlenou stanici

16.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Lockheed chce k Marsu poslat obydlenou stanici
Plány na kolonizaci a průzkum Marsu nám v poslední době pěkně bobtnají a nyní k tomu přispěl i Lockheed Martin. Ten chce na Mars už možná v roce 2028 vyslat stanici Mars Base Camp, jejíž posádku by tak čekal tříletý výlet.
V případě tohoto projektu můžeme zatím mluvit jen o ambiciózních plánech a ne o něčem odsouhlaseném, schváleném a připravovaném. Nicméně záměr vyslat k Marsu stanici Mars Base Camp ohlásil šéf pokročilých vesmírných programů ve firmě Lockheed Martin, což je bývalý pilot raketoplánů Tony Antonelli. Nicméně uvedený rok 2028 byl zmíněn spíše jako nejbližší možný termín, v němž by se k Marsu mohla vydat obydlená stanice, a to na tříletou cestu.


Mars Base Camp na orbitě Marsu

Jak už označení Mars Base Camp napovídá, nešlo by o ladnou vesmírnou loď, ale spíše o vesmírnou stanici, která má být postavena mezi dvěma kabinami Orionu s dodatečnými prostory pro posádku a její výzkumné projekty. Tato posádka se má skládat z celkem šesti lidí a jim musí stanice poskytnout zázemí a zásoby pro dlouhé tři roky, takže je zřejmé, že půjde o velice náročný projekt, jehož pevná podoba tak zatím ani není dána.


konstrukce základny na oběžné dráze Měsíce

Uvádí se také, že tato mise nemá zahrnovat přistání člověka na Marsu, respektive ten by díky lodi Orion mohl přistát, ale poněkud tvrdě. Oriony totiž spoléhají především na padáky, pro něž je marťanská atmosféra příliš řídká, takže by pak musely využít v upravených verzích i trysky. Každopádně by astronauti mohli na Marsu alespoň najít místa k přistání pro budoucí posádky, a to třeba s využitím robotických průzkumníků, které už by bylo možné z orbity ovládat v reálném čase, čili daleko snadněji a pohotověji, než NASA dnes řídí své rovery. Vedle toho tu jsou také měsíce Phobos a Deimos, které by mohly být cílem robotických průzkumníků startujících ze stanice a možná nejen nich.

V každém případě samotný Lockheed Martin nemůže takový úkol zvládnout a potřebovat bude další spolupracující společnosti a potažmo samotnou NASA. Zapotřebí bude také napřed vyslat k Marsu zásoby a umístit je na vhodnou oběžnou dráhu, kde si je pak lidé na Mars Base Camp vyzvednou. Ještě před tím ale bude nutné učinit řadu kroků, a v prvé řadě tedy dokončit vývoj lodí Orion a raket SLS, takže je obtížné věřit tomu, že vše půjde jak na drátkách a start v roce 2028 je skutečně reálný.

Zdroj: Extremetech