reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Lockheed Martin pro NASA postaví až tucet Orionů

25.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Lockheed Martin pro NASA postaví až tucet Orionů
NASA zadala společnosti Lockheed Martin nový úkol, dle nějž to skutečně vypadá na to, že se konečně dočkáme nové americké éry letů do vesmíru. Dlouhodobý kontrakt se totiž týká stavby celkem až 12 lodí Orion. 
NASA má stále v plánu obnovit lety na Měsíc do roku 2024 a k tomu bude potřebovat příslušnou výbavu. Už dlouho vyvíjí nové těžké rakety SLS (Space Launch System) a lodi Orion určené pro nesení nákladu i vynášení astronautů. A právě těchto lodí by jí měla společnost Lockheed Martin připravit až celkem 12, a to v průběhu následující dekády. Kontrakt ovšem ještě nebyl zadán a v této době NASA dokončuje vlastní plány na jeho udělení.  
 
 
Lodi Orion se budou skládat ze dvou částí ve stejném stylu jako lodi programu Apollo. Bude tu tak velitelský a servisní modul. Velitelský představuje na fotografii nahoře onu tmavou kuželovitou část a právě ten poslouží astronautům i při návratu na Zemi. Jde tak o jedinou část, která je potenciálně znovupoužitelná, i když toho NASA nejspíše nevyužije. Světlý servisní modul pak zajistí ve vesmíru pohon a energii, ovšem této části se kontrakt s Lockheed Martin týkat nebude. Servisní moduly pro NASA zajistí Evropská vesmírná agentura ESA.  
 
Co se týče plánovaného kontraktu, ten je znám pod názvem Orion Production and Operations Contract (OPOC) a týká se přesněji šesti až dvanácti Orionů, na nichž mají práce začít nejrychleji, jak to půjde a skončit 20. září 2030. Tři lodi mají být využity v misích Artemis III, IV a V, přičemž společnost Lockheed Martin už nyní staví Oriony pro Artemis I a Artemis II, ale pod jiným kontraktem. 
 
 
První tři lodi Orion v rámci OPOC agenturu NASA přijdou na 2,7 miliard dolarů a v roce 2022 by NASA měla požádat o další tři, ale už za 1,9 miliardy. Budou levnější proto, že NASA počítá s využitím některých částí starých lodí, takže proto neuvažujeme o celkové znovupoužitelnosti ve stylu SpaceX. Konkrétně se zde počítá třeba s tím, že Orion pro Artemix V využije alespoň počítače, ovládací panely a sedadla z mise Artemis II a v případě Artemis VI to bude celý velitelský modul, ovšem renovovaný. 
 
NASA také předpokládá, že OPOC přispěje k rychlejšímu vývoji programu Lunar Gateway, v jehož rámci se má na orbitě Měsíce usídlit malá stanice. Jde o některé komponenty, které budou programy Artemis a Lunar Gateway sdílet, což vychází z toho, že oba se zaměřují na dlouhodobé mise s využitím lidské posádky. 
 
Aktuální plán je takový, že mise Artemis I odstartuje nejpozději v roce 2021, a to ještě bez astronautů. Artemis II už v roce 2022 či 2023 zavede astronauty k Měsíci, ovšem ti se po průletu kolem něj hned vrátí zpět a až v roce 2024 půjde v misi Artemis III o přistání na Měsíci, a to včetně vůbec první astronautky.