Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Londýn nasadí nový kamerový systém s rozpoznáváním tváří

27.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Londýn nasadí nový kamerový systém s rozpoznáváním tváří
Sledování obyvatel je všudypřítomné a týká se nejrůznějších zemí i režimů. Velká Británie je doslova prošpikována kamerami, což platí zejména o Londýnu, kde nasadí nový systém s rozpoznáváním tváří zločinců.
V zájmu boje proti kriminalitě chce londýnská Metropolitní policie (MPS, známá také jako Met) nasadit nový bezpečnostní systém, který tradičně vzbuzuje otázky ohledně ztráty soukromí a přehnaného sledování obyvatel. Kamerový systém totiž v praxi začne využívat algoritmus pro rozpoznávání tváří, který má být propojen s databázi zločinců a v reálném čase má vyhodnocovat, zda jde o hledanou osobu či nikoli. Pokud jde o soukromí, slibuje se, že v případě nulové detekce bude videozáznam v řádu sekund smazán a nebude se uchovávat. Údajně by neměl být využíván ani k dlouhodobému sledování vybraných jedinců. Což může, ale také nemusí být pravda.
 
MET Londýn
ilustrační foto, autor: Mic from Reading - Berkshire, United Kingdom [CC BY 2.0], přes Wikimedia Commons
 
Otázkou je také úspěšnost. Už jsme ve Velké Británii měli několik pokusů a všechny měly doslova tragickou úspěšnost a spoustu falešných detekcí. Nový systém je podle všeho naladěn trochu jinak a falešná pozitiva prý během uplynulých dvou let vykázal jen v jednom případě z tisíce (jeden z minulých pokusů to dělal v 98 % případů). Pokud jde o správnou detekci, tak policie naměřila 70 %, což není zlé a takto by se ji díky kamerovému systému podařilo identifikovat dva nafilmované zločince ze tří.
 
Profesor Pete Fussey z Essex University je však mnohem skeptičtější. Jeho tým jako jediný prováděl nezávislé vyhodnocování systému a jen se diví, kde mohla policie přijít na 70 %, když oni pozorovali jen 19% úspěšnost. Zajímavá je i další statistika, kdy policie tvrdí, že v jejím průzkumu s nasazením nového sledovacího systému souhlasí až 80 % dotázaných.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.