Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunar Lake je dle Intelu ve DOTA 2 nejlepší, Snapdragon je pomalý a hodně žere

5.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Lunar Lake je dle Intelu ve DOTA 2 nejlepší, Snapdragon je pomalý a hodně žere
Intel představil procesory Lunar Lake a při prezentaci ukázal také výkon ve hře DOTA 2. Tam se ukázala nejen efektivita i výkon nových procesorů Intelu i poměrně špatné výsledky Snapdragonu X Elite od Qualcommu.
Je dobře známo, že prezentace firem při představování nových produktů je potřeba brát trochu s rezervou. Většinou jejich produkty vypadají hodně dobře, což pak nezřídka více či méně rozvrátí skutečné recenze. Je to ale dáno i jedním významným detailem, který si spousta lidí neuvědomuje, že nelze testovat s ještě neexistující konkurencí. Když tak Qualcomm včera představil nové 8jádrové procesory Snapdragon X Plus, ty vypadaly při prezentaci velmi dobře, za což mohl i fakt, že byly srovnávány proti starším Meteor Lake a nikoli proti nejnovějším Lunar Lake (ty totiž v době testů ještě nebyly k dispozici). I proto vypadá docela zajímavě, když Intel ukazuje, jak je Qualcomm pomalý, zatímco Qualcomm ukazuje, jak pomalý je Intel.
 
Když byly představovány procesory Intel Lunar Lake, zástupce Intelu při prezentaci ukázal herní výkon nového integrovaného GPU. To má velmi vysoký hrubý výkon, nicméně dle Intelu i praktický (zde si pochopitelně musíme počkat na nezávislé recenze, které tato tvrzení ověří). Byla zde vybrána jedna hra, a to konkrétně DOTA 2. Intel Core Ultra 200V zde vyšel jako jasný vítěz. Měl totiž nejvyšší snímkovací frekvence okolo 65-81 fps, přičemž jeho spotřeba se pohybovala mezi 30 a 32 W. Na druhém místě byl nový Radeon 890M v procesoru Ryzen AI 9 HX 370, který sice občas ukázal vyšší počet fps než Intel, obvykle se ale pohyboval mezi 65 až 76 fps a v průměru asi o nějaké 2-3 fps níže než Intel. Současně ale byla jeho spotřeba zhruba o 10 W vyšší, pohybovala se mezi 40 až 44 W.
 
Propadákem testu se ukázal být Qualcomm Snapdragon X Elite X1E-84-100. Nejenže měl nejnižší výkon okolo 59 až 72 fps, vykazoval také nejvyšší spotřebu, a to dost podstatně. Bral si totiž 57-59 W, což vůbec nepotvrzuje očekávanou efektivitu procesorů ARM (zde nutno dodat, že velkou část spotřeby nedělalo samotné CPU na ARMu, ale integrované GPU). Qualcomm tak prozatím nemá žádný pádný argument pro koupi. Počítače s ním jsou poměrně drahé, stále tu jsou problémy s kompatibilitou (i když se postupně úspěšně řeší), nemá ani nejvyšší výkon a bohužel ani nejnižší spotřebu, která měla být jeho předností. Rozhodně tím není u nejvýkonnějších variant procesoru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.