Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunar Lake přijde v notebooku Asus ExpertBook P5 s displejem 2.5K 144Hz

16.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Lunar Lake přijde v notebooku Asus ExpertBook P5 s displejem 2.5K 144Hz
Procesory Lunar Lake se objevují v prvních zařízeních. Asus oznámil svůj notebook ExpertBook P5 (P5405) se 14“ displejem s rozlišením 2.5K a frekvencí 144 Hz. Má nabídnout výkon více než 100 TOPS pro úlohy AI.
Asus už zveřejnil produktovou stránku prvního svého notebooku ExpertBook P5 (P5405), který bude vybaven procesorem Intel Lunar Lake. Ty by měly být 8jádrové a 8vláknové, což je sice krok zpět, nová architektura ale zvyšuje IPC u výkonných P-Core o 14 % a především dramaticky zvyšuje IPC úsporných E-Core, kde jde o 38-68 % dle typu výpočtů. Nevíme zatím, na jakou spotřebu Asus nastaví své notebooky, zda půjde o 17W PBP a 30W MTP nebo jiné hodnoty (Asus nezřídka nastavuje vyšší hodnoty spotřeb).
 
Asus ExpertBook P5 (P5405)
 
Procesor obsahuje NPU s výkonem 45+ AI TOPS, celý počítač by si pak měl troufnout na více než 100 TOPS (nejvýkonnější Lunar Lake vrcholí hodnotou 120 TOPS). AI najde své využití např. při hledání souborů, generativním přepisováním poznámek, u adaptivního stmívání, automatického zamykání počítače nebo potlačování hluku a šumu ve zvuku. Tento notebook bude mít kovové tělo a jeho hmotnost má činit 1,3 kg. Displej přinese rozlišení 2.5K a obnovovací frekvenci 144 Hz, bude mít úpravu proti odleskům. Pant bude dovolovat otočení o 180°. Asus slibuje i vylepšený systém chlazení, který má účinně fungovat i při zavřeném víku.
 
Procesory Intel Core Ultra 200V budou mít až 32 GB integrované paměti LPDDR5X, notebook může mít až 2 SSD PCIe 4.0 o celkové kapacitě do 3 TB. Nebude chybět bezdrátové rozhraní Wi-Fi 7 (802.11be). Klávesnice pak bude mít 1,5mm chod kláves. Bezpečnost je zajištěna mimo jiné také ochranou BIOSu splňující standard NIST-155, máme zde rovněž biometrické přihlašování (čtečku otisků prstů i IR kameru s Windows Hello), webkamera má krytku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.