Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Mac Mini dostává Core 2 Duo
9.8.2007, Marek Štelčík, aktualita
Společnost Apple po svých počítačích iMac vylepšuje i Mac Mini. Nejedná se však o tak velkou změnu, pouze byly do těchto mašinek přidány Core 2 Duo procesory. Společnost Apple pak tvrdí, že díky tomu narostla rychlost až o 39%. Nové Mac...
CeCo (121) | 10.8.200720:12
Pocuvaj fitipaldi,

integrovana grafika najde vyuzitie vsade tam, kde netreba zlozite vykreslovanie obrazu. Jedna sa o 95% kancelarskych pocitacov i notebookov, ako aj pocitacov­/NB, ktore maju za ulohu mat nizku spotrebu, ci uz kvoli cene prudu alebo kvoli nemoznosti riadneho chladenia.

A MAC mini je prave takym zariadenim. Vsetky komponenty su natrepane tesne na sebe, takze grafika typu HD2600 sa tam proste nevojde. Navyse tieto masiny nie su urcene ako HERNE masiny, ale ako imidzove pracovne pocitace, kde bude najzlozitejsim obrazom nejake video ­(ktore GMA950 mimochodom luxusne zvladne­). A ako pridavok mas nizku spotrebu a nizke tepelne vyzarovanie

Pokial teda chces GF8800 Turbo TutiFruti SuperPecka limitovana seria, chod si do nej alebo si urob vlastny MAKmini. Skus vsak nechat zit ludi, ktori ta maju srdecne na haku a ktorym rozum zostava stat nad tym, ze nejaky radobyexpert sa snazi kazdemu nanucovat turbovykon, ktory v zivote nevyuziju a este by zanho vysolili 3 vyplaty.

C
Odpovědět0  0
Phalanx (4) | 11.8.20070:37
Neries to ... Snajprikovi este zjavne nedoslo ze existuju aj ludia ktory pouzivaju NB aj na pracu ­(teraz neberiem do uvahy ludi co robia profi 3D grafiku, aj na bezne CAD a GIS ta GMA950 staci az az)
Odpovědět0  0
snajprik. | 12.8.200710:59
K tomu čo si napisam možno neuveriš, ale suhlasim a je to pravda.
O tych počitačoch pre sekretarky, plne s tebou suhlasim tam je škoda akejkolvek GPU ešte aj tej GMA 950, sa tam jej potencial neviužije to je tvrda realita. A keď naozaj je tento MAC MINI určeny pre sekretarky, kancelarsku pracu. Ptečo tam ponukaju C2D 2GHz s až 2GB RAM, naozaj ten Word, alebo explorer to potrebuje? Myslis si že tie sektetarky to využiju? Alebo ten word alebo expoler zo slabšou konfiguraciou nenabehne? Alebo nič uspornejšie na trhu nieje ako dvojjadrovi CPU s 35W priemernou spotrebou? :­)
A prečo to tu pišem? Možno tomu neuveriš, ale na tuto stanku chodi 90% ludi čo aj GPU viuživaju a to rôzne, su ludia ktory si zahraju hry, ktory sa aj živia grafikou, pochybujem že na tuto stranku chodia sekretarky.
A ku tej skoro najvykonejšej GPU 2600 na trhu v NB, neuvadzam tu ju preto, lebo ju musi mať v PC každy kancelarsky PC a že nič bez nej nepojde, ale preto aby som vyvratil Swarmove tvrdenie o obrovskej spotrebe, o večšej hmotnosti NB a že su ovela drahšie NB ako s integrovanimi a nie preto, že v NB nič ine nemože biť ako najvykonejšia GPU, preto som uviedol jednu z najvykonejšich GPU aby som mu dokazal že to nieje pravda ­(alebo nie až tak ako to on popisal­).
Ja mam zase opačne skusenosti, že ludia nadavaju na NB že vysolili za super kvalitny značkovy NB strašne prachy, na radu nejakeho odbornika a pridu domov zapoja ho na externy LCD, projektor, že si pozru film alebo zahraju hru, alebo spustia corel, catiu inventor autoked, proe, alebo schcu zakaznikovi urobiť prezentaciu svojho produktu­(je to trapas ak robiš prezentaciu a začne ti to sekať, alebo chcu na tvojom NB spustit svoje podklady a neide to a citiš sa ako najposlednejši šupak z východneho bloku ­), alebo chces skusiť vistu a su statisice inych programov a veci čo na to aby išli plnohodnotne potrebuju aspon tu najlowendovejšiu GPU na trhu ­(ATI1300, NVIDIA7300­), a potom nadavaju že im to seka, alebo to ani nespustia a či s tym niečo sa neda spraviť s integrovanou GPU.
PS: Je my luto, že si tu moju zostavu čo som uviedol, aby som vyvratil Swamove tvrdenie, pochopil ako zostavu, ktoru každemu odporučam, to určite neodporučam, tato zostava patry k maximu čo môže ponunuť NB uživatelovi, preto ma aj taku cenu 30k a aj spotrebu a hmotnost. Potencial tejto zostavy bežny uživatel neviužije ani na 5%, a za tu cenu si kupi aj dva NB ktore mu budu bohate stačiť po všetkych strankach, ale na tejto stranke je bežných uživatelov maximalne 10%
A na zaver sa ospravedlnujem za niektore moje prehnane reakcie aj ked som flegmatik, ale pri takom množstve uražok čo padlo na moju adresu to občas aj zo mnou pohlo.
Ale ak my začnu nadavať nejaky puberťaci bez najmenšieho dôkazu alebo o tom že to čo ja tvrdim nieje pravda, len sprosto uražaju tak naozaj na taky prispevok reagujem račej po dlšom čase aby som nezareagoval na ten prispevok adekvatne.
Takže zhrnem, nikomu nevnucujem nič, ale za stojim nazorom si stojim, že spotreba a cena GMA950 nezodpoveda jej výkonu
a k C2D 2GHz CPU a 1­-2GB 667MHz RAM, 120GB disku by už mohli použiť aj adekvatne výkonu GPU a určite som nemyslel GF8800 Turbo TutiFruti tu SuperPecku. su aj ine GPU medzi GMA950 a GF8800 Turbo TutiFruti a nieje ich malo a nie každa GPU ma velku spotrebu.
Odpovědět0  0
jfb | 13.8.200710:02
Snajpriku opravdu už zalez. Prostě Mac Mini není na hraní a basta. A že externí grafiky žerou více než inegrované to je také pravda. Pak už záleží na konstruktérech jak se s tím poperou. U Apple to např. s MacBook Pro zvládli docela dobře, ale je to také tím, že je ten notebook skoro celý hliníkový a docela peče, na klíně ho moc neudržíš.
Mac mini je PC pro kancelářskou práci a nebo na doma na multimédia jako PC na spouštění internetu a max. filmů. Jinak i v kanclu využiješ výkonné procáky, nebo hodně RAM. Např. já mám v práci 1GB RAM a je to málo, když máš otevřeno cca 50 a více různých oken tak se to hodí:­-­). A u Mac Mini jsou navíc ještě použtiy docela pomalé notebookové HDD, kdy to hodně RAM může částečně vykompenzovat. A zase když dostaněš 30MB excel ­(jsou taky takové šílenosti­) a chceš z toho něco vymazat, tak se i mé PD 925 zapotí. Je ale fakt že jiny by stačil výkon čtvrtinový. Ideální proto jsou C2D, které se umí zpomalovat. Prostě každý potřebuje něco jiného a proto je růná nabídka i u Maců.
Odpovědět0  0
CeCo (121) | 13.8.200718:36
Idem reagovat na vetu ­"ale za stojim nazorom si stojim, že spotreba a cena GMA950 nezodpoveda jej výkonu­".
.
Podla mna prave naopak nezodpoveda vykon a spotreba dedikovanym grafikam. Ked si zoberiem tie 2 notasy ­(nc6320 a 8510w­), tak je tam stale rozdiel 18W a to ma nc6320 este dlhsiu vydrz. Ak odhliadnem od platformy a vnutornej konfiguracie ­(nc6320 ma paradoxne o nieco vyssiu, lebo ma 2 RAM moduly a RAMky je menej = treba viac swapovat­), tak dostanem spotrebu dedikovanej grafiky tak 5W na hodinu. To je pri spotrebe ostatnych komponentov ­(vratane LCD a CPU, ktore proste treba a ktore si v klude vypytaju tak odhadom 8W­) sakra vela.
Normalne mas totiz spotrebu 12W; teraz pridaj jeden cip, ktory si vypyta 5 a to ide len v 2D rezime...
.
Myslis, ze 40% narast spotreby mi stoji za ten vykon, pokial chcem dlhu vydrz? NIE. A prave tam je GMA v pohode ­- jej cena je cca 2USD ­(tolko rozdiel medzi GM a PM verziou cipu­), spotreba par desatin W a mozes to natrepat aj do malych rozmerov.
.
Pravdu povediac, prva firma ktora dokaze umiestnit dedikovanu grafiku do dockiny a do notasu da len GMA ­(prepinatelnu­), tak ma moj obdiv a silne o nej budem uvazovat. Mojim najvacsim problemom na cestach je totiz najst baterku a tak sa snazim mat co najvacsiu vydrz. Kedze vsak pozadujem aj vysoky graficky vykon ­(predsa len robim v narocnych aplikaciach­), tak som zobral 8510w s pridavnou bateriou. Negativom vsak je vysoka hmotnost ­(3,5kg aj s pridavnou­) a to je prave to, co vela manazerom a celkovo ludom, ktori NB pouzivaju nevyhovuje. Ak teda chces zaroven vysoku vydrz a nizku hmotnost, ina cesta nez GMA neexistuje.
.
C
Odpovědět0  0
Ivanko | 9.8.200716:48
Co keby ste si zosuladili ceny napr. so strankami Apple. Ta cena je v skutocnosti daleko vyssia.
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 9.8.200713:58
Ja ked vidim tu intelacku grafiku chce sa my blit :(
Odpovědět0  0
hajczus | 9.8.200714:17
Mam podobny pocity, kdyz ctu tvoje prispevky.
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 10.8.200710:29
To by mě zajímalo, co ti na Intel grafice vadí. Do takovýho stroje nemá cenu dávat lepší a navíc proti SiS nebo VIA­/S3 je Intel ještě pořád úplně jiná třída. Sám ji mám v NB ­(mimochodem 12­" stroj, takže neni moc prostoru pro nadupanou grafiku­) a Windows na tom šlape i s Aerem, OpenGL­/Direct3D jedou v podsatě bez problému a video si na tom taky přehraju i ve full HD kvalitě. Pokud jde o hry, tak na tom taky jde i něco rozběhat a nenáročný člověk si tam nějaké starší věci klidně zahraje.

Tak mi teda pověz, z čeho se ti chce tak strašně blít, rád si poslechnu něco konstruktivního ;­-­).
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 10.8.200713:56
Ako co by my malo vadiť, ze je o 6800% pomalsia ako ATI2600 grafika do NB, alebo 8600% ako 7950 co sa pouzivaju v NB. To je asi taky rozdiel ­(obratene­) ako mať doma Pentiun2, alebo Duron CPU na 90MHz s GPU 8800GTX Ultra, ale ked v tom problem nevidite tak nieje problem :­) tak možtre biť hrdymy vlastnikmi integrovanej GPU ktora ma len o par tisic percent menši vykon ako konkurencia. Asi som čudny, že mne to vadi, budem musieť zo sebou niečo robiť.
http:­/­/www.notebookcheck.net­/ATI­-Mobility­-Radeon­-HD­-2600­-XT.3770.0.html
Odpovědět0  0
hajczus | 10.8.200714:38
Nejak si vsak zapomnel udat rozdil ve spotrebe a cene. Ty furt nechapes, ze nekdo notebook pouziva jako prenosnou kancelar a sem tam si zahraje z nudy karty. Proc by si nekdo takovy dal do notebooku Geforce 7950, se kterou by mu notas vydrzel pul hodiny na baterku a pritom by ji vyuzil z 10%? Nehlede na hluk a zahrivani.
Vetu ­"mať doma Pentiun2, alebo Duron CPU na 90MHz s GPU 8800GTX Ultra­" sem nejak nepochopil. Duron na 90MHz? Kde si to videl?
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 10.8.200715:48
No co narobis, taky slaby CPU sa ani neviraba aby som ho uviedol ako priklad, v porovnani aka je slaba ta Intelacka GPU 900 :D
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 10.8.200714:43
Aha, kdybych věděl, že vaše vědomosti jsou tak nízko, tak bych snad ani nepsal. Až začnete chodit do školy, tak jednou budete brát i procenta, a pak třeba uvidíte, jakou blbost jste to tu právě napsal. Vy ­(no myslim, že vykání neni moc na místě vzhledem k vašemu věku, ale slušnost především ;­)­) asi nechápete, co je to spotřeba, tepelné vyzažování atd.

Tahle blbost váží kilo a je fakt malá. Tam prostě neni místo na pořádné chlazení, které by utáhlo takovou grafiku ­(ani v její mobilní verzi­).

Jen tak pro představu. Teď mám doma 17­" notebook Clevo s grafickou kartou GeForce Go 7950GTX. Pravděpodobně vůbec jeden z nejvýkonnějších notebooků, které lze v téhle zemi sehnat. Daní za něco takového je klidová spotřeba 40Watů ­(místo 10ti u podobné sestavy s GMA­). Notebook musí být vybaven 120W napájecím adaptérem, který sám o sobě váží 0.9kg. Jenom chladící blok váží uvnitř notebooku aspoň kilo ­(z celkových 4­).

Pokud je tedy cílem udělat něco hodně malého a přenosného, tak se do toho nebude rvát žádná pořádná grafika. Jenom si musíte uvědomit, že ne každý má počítač pro hraní her a koukání na porno, a tak neni třeba grafika pro něj vůbec stěžejní... naopak procesor může kódováním videa, simulacema, matematickými výpočty vytížit libovolný. Tam je grafika k ničemu. Ono totiž i když už ta grafika v tom teda bude, tak se bude muset častěji spouštět ventilátor a točit se rychleji.

Svůj 12­" notebook používám s velkým 21­" displejem a kvalitními periferiemi a tu GMA tam mám schválně právě kvůli tomu, že notebook mi žere 7 Wattů a chladí se pasivně ­(i s Core procesorem­). To znamená absolutní ticho, o kterém vy si můžete nechat jenom zdát.

Takový Mac Mini rozhodně neni určen pro hráče. Doporučuju vám, abyste se zkusil zamyset, kdo může být cílovou skupinou této krabičky a jestli je pro takovou skupinu vůbec grafika k něčemu dobrá ;­-­).
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 10.8.200715:35
Tu 7950GTX zo spotrebou 45W som uviedol ako variantu od NVIDII. Na začiatok dakujem za opravu, tie percenta som myslel ako narast vykonu 2600 oproti intelackej GPU 900 to je 6800% , takže GPU 900 dosahuje výkon oproti 2600XT 1,5% k cene a hmotnosti toshiba s dvojjadrom 2GB pamatou s zozmermy dislaya 15,4­" a grafikou 2600XT, 200GB diskom, DVD­-RW stoji 1021 EU to je niečo menej ako 30000Kč a važi 2,7Kg v tejto kategorii zviknu važiť NB 2,92Kg s Intelackou GPU takže hmotnosť nieje večšia ale menšia http:­/­/www.micro24.net­/product_info.php?products_id=11119 a k spotrebe, desktopovi 2600PRO na rovnakom vykone ma max spotrebu v plnom zaťaženi 25W. Takže v mobilnom segmente možme očakavať nižšiu spotrebu a v klude pokmed bude ešte večši.
Neniem čo sa vam nepači na mojich vedomostiach, ale ja za to nemôžem, že mate zle skusenosti z hmotnosťou a spotrebou NB ak ste si kupili GPU s največšou spotrebou na trhu, ale keby ste mali aspon take chabe vedomosti ako ja o tejto problematike, tak by ste si možno takto nevyvrali :)
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 10.8.200716:19
Pravděpodobně asi vůbec netušíte, že tyto 15.4­" šasi jsou většinou designované pro umístění grafické karty, i když se tam v nějaké konfiguraci dává jen motherboard se sdílenou grafikou. To znamená, že vysledná hmotnost se liší jen o tu jednu heatpipe k chladícímu bloku. Doporučuju si zkusit nějaký notebook rozebrat. Orientační ­(tj hmotnost udávaná výrobcem, která se často liší o stovky gramů od reálné, měří se s nejmenší baterkou a často i s vyndanou optickou mechanikou­) hmotnost 2.7kg neni na 15.4­" notebook nic extra. Extra pokud má malou baterku.
Výdrž notebooku na baterky s grafikou jako je HD2600 bývá poloviční proti stejnému notebooku s GMA950. Z toho plyne, že ten rozdíl tam v té spotřebě prostě je. Krom toho u podobných notebooků většinou musí pořád běžet ventilátor. To jsou prostě reálné fakty.... nebo snad máš nějak námitky?

Steně tak nevim ­(teda vim ­- chybí vám totiž argumenty­), proč mi vkládáte do úst něco, co jsem neřekl. Určitě jsem neřekl, že mám zlé zkušenosti s hmotností nebo spotřebou NB ­(to jako obecně? nebo jak jste to myslel? Ta věta od vás totiž postrádá myšlenku­). Dál jsem taky nikde neřekl, že jsem si ten 17­" notebook s GF7950 kopil. Domá ho mám, protože je to novinka a já to mám na recenzi. Každý týden mám jiný notebook. Někdy mají grafickou kartu dedikovanou, někdy sdílenou. Někdy maj 17­", někdy 11­", někdy klidně jen 4.5­". Nevim, proč bych měl mít nějaké ­(obecné?­) ­"zlé zkušenosti­".

Na začátku jsem psal, že mám 12­" NB s GMA950 ;­-­). Došel jsem tedy k závěru, že než začnete řešit své ­"vědomosti­", tak byste si měl vyřešit schopnost porozumění psaného textu. Bude se vám to hodit i mimo IT :­-D.
Odpovědět0  0
snajprik. | 10.8.200718:29
Tento NB som uviedol,
1. že nieje NB s ATI2600 ­(s grafikou­) ťahši ako ostatné NB v tejto cenovej a velkostnej kategorii čo maju integrovanu GPU
2. že s ATI2600 NB ­(NB z grafikou­) nieje drahši ako NB s integrovanými GPU, tiež sa vmesti do 30k Kč
3. že tento NB aj zo 4000mA­/h bateriou ide 2h podobne ako ostatné NB s integrovanou grafikou v tejto velkostnej a cenovej relacii
No ale chcel by som počuť prečo vy odporučate NB s integrovanou GPU
Naozaj by ma to zaujmalo, moje dvôvodi už poznate, že prečo nie.
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 10.8.200719:51
1­) v této velkostní kategorii jsou totiž ty šasi dělané téměř vždy na dedikovanou grafiku. Takže nemůžou být lehčí ty modely, kde grafika zrovna neni osazena, když vše je dimenzováno jako by tam byla ­(především chlazení, který je asi nejtěžší­). Vy si asi vůbec neuvědomujete, co to znamená, když se bavíme o něčem, co váží 1kg a o něčem, co váží skoro 3kg. To je sakra rozdíl ­- 15.4­" je spíš řada DTR. Pokud se bavíme o té krabičce, co váží 1kg, tak to je lepší spíš porovnávat s něčím 12­".

2­)Je dražší. Za 20 tisíc seženu to samé jen s tím rozdílem, že má integrovanou grafiku. To už je hodně tisíc rozdíl. Navíc za tu cenu je to něco, co má v sobě Intel vnitřnosti. Na AMD ta cena může jít ještě níž. Stačí se podívat do ceníků ­- neni problém to najít.

3­) Za 18 tisíc lze sehnat opět kvalitní notebook na Intelu s výdrží 4 hodiny ­(na stejnou baterii­). Za 23 tisíc je opět na Intelu a dokonce až na grafiku v konfiguraci lepší.

To tedy jen k vašim důvodům. Když vidim, že jsou tak pomýlené, tak se ani nevidim, že tu tvrdíte to, co tu tvrdíte.

Jinak teda já jsem neřekl, že doporučuju NB s integrovanou grafikou ­(obecně­). Pouze jsem chtěl poukázat na to, proč zrovna tam neni.

Já doporučuju NB s integrovanou grafikou všem těm, kteří potřebují malý NB ­(tam totiž neni moc na výběr a modely s vlastní grafikou jsou cenou o dost výš než je těch 10 tisíc u 15­"). Nechtějí utrácet spoustu tisíc navíc za model, který má výrazně nižší výdrž a je hlučnější ­(ventilátor se musí spouštět častěji­), když nehrajou hry.

Takže asi tak. Jestli někdo hraje hry, tak ať si samozřejmě koupí něco lepšího. Problém je v tom, že většina lidí, co má NB na práci tu grafiku fakt nepotřebuje.
Odpovědět0  0
snajprik. | 10.8.200721:07
Samozrejme že to co tvrdite je pravda ja len vyvraciam to co ste na nargo klasickych kariet predtym napisali.
" klidová spotřeba 40Watů ­(místo 10ti u podobné sestavy s GMA­). Notebook musí být vybaven 120W napájecím adaptérem, který sám o sobě váží 0.9kg. Jenom chladící blok váží uvnitř notebooku aspoň kilo ­(z celkových 4­)­"
a ja se snazim vam to tvrdenie vyvratit, že ten NB važi tak isto
že jeho spotreba je 20W nie 40W ­( s tymi 10W čo uvadzate sa my to tiež nezda lebo LCD pali 7W, HDD 1,2W a a ked zabudnem na ostatne komponenty žeby dvojjadro z integrovanou GPU palili 1,7W?­)
A samozrejme s tym tiež suhlasim, že u malich NB nieje ani miesto na GPU a ani na to niesu stavane tam stači aj integrovana, ale v tej škatuli od apple je miesta až až.
A na nargo tej hlučnosti čo už 3x hovorite že hučia NB, tak s tym si dovolim nesuhlasiť aj ked tvrdite že recenzujede NB tak asi ste ešte nedržali Toshibu NB, ja som robil asi na šiestich všetky mali GPU a ani jeden nehučal pri bežnej praci ­(až na ten disk samozrejme­)je pravda ak som na nom spustil inventor 2007 tak do minuty mal čo robiť ventilator, ale pri pozerani filmu a bežnej praci sa ventilator ani nepohol a to tam bolo C2D 1,86GHz a GPU 7600, ale to by ste mali vedieť, že ked sa pracuje v 2D tak prakticky GPU sa neviuživa až po nabehnuti 3D sa začne využivať.
A k cene že 30k sa vam vidi vela, že viete zohnať NB aj lacnejšie,
" Za 18 tisíc lze sehnat opět kvalitní notebook na Intelu s výdrží 4 hodiny ­(na stejnou baterii­). Za 23 tisíc je opět na Intelu a dokonce až na grafiku v konfiguraci lepší.­"

tak napiš nejaky lacnejši značkovy NB s kvalitného materialu ktory ma dvojjadro 200GB disk 2GB ram web kameru DVD­-RW kvalitny LCD a operačny sytem Microsoft Windows Vista Home Premium s vydrzou 4h a to za 18­-23k Kč :­) a maš u mna pivo :)
Odpovědět0  0
CeCo (121) | 11.8.200714:41
Hele fesacik,

Cena do 23k Kc s kvalitnym materialom je utopia a nikto netvrdil, ze taky existuje. Chalani len vraveli, ze S GMA950­/X3100 najdes notas za 23Kc. Urcite netvrdili, ze to bude kvalitou zrovnatelne s notasmi za 50k Kc a ani netvrdia.
Chytas cisto za slovicka a but este len aspirujes na obcanak, alebo si prave otvoril dvere svojej izby plnej Levelov a cudujes sa, kde si sa to ocitol.

C
Odpovědět0  0
snajprik. | 11.8.200721:40
Ale no :­)precti si este raz nas rozhovor, ja nikoho neťaham za slovicka, ale kecame tu zo Swarmom o tom či je lepšia integrovana grafika, alebo normalna výkonna grafika do notebooku :­) Svarm tvrdi že notwebook s integrovanou GPU je lahši lacnejši a uspornejši, a ja tvrdim že to nieje až take strašne a hmotnostne cenovo a spotrebou medzi nimi nieje až taky obrovsky rozdiel, nič viac nič menej. Už som nevedel mu to polopatistickejšie vysvetliť, tak som dal odkaz na NB čo toto tvrdenie vyvracia ma v sebe grafiku a to dosť výkonu dvojjadto hmotnosť ako každy iny NB zmačkovy a to stoji do 30k a na 4000mA­/h bateriu vydrži 2h aj spotreba je slušna. A ked si prečitaš Swarmovu reakciu že su aj za 23k lepšie NB ako moj a to že vraj este vydrži nie 2h ale 4h na taku istu bateriu tak som napisal nech my da na neho linky a ma u mna pivo. Fakt nechapem prečo na mna utočiš ja mam svoje argumenty podložene ak si mysliš že nemam pravdu kludne ma oprav ale poprosil by som aj nejaky dôkaz aspon taky ako davam ja.
PS: Poznaš to prislovie že každy sudi podla seba :­) u teba to musi pekne vizerať a vydrž toho opčanaku sa dočkaž tie roky ubehnu ako voda :)
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 11.8.200722:17
Psal jsem včera odpověď, ale spadl mi firefox ­(je na nic­) a tak jsem se už na to vykašlal... tak to vemu jen zkratkovitě

- Ten notebook nic nevyvrací. Jeho šasi je připravena na grafickou kartu ­(stejně jako většina u DTR notebooků s 15.4­" LCD­). Šasi které nejsou připravené na dedikovanou grafickou kartu začínají o 200­-300g níž.

- Ten notebook nestojí 30 tisíc. Dokonce se u nás ani neprodává. Kdyby se ale prodával stál by víc.

- Za 18tisíc jsem měl namysli notebook s tou vyšší výdrží. Tím je třeba V3405, který má výdrž skoro 5 hodin, má Intel Core Duo a je dokonce ještě o palec menší.

- Za 23 tisíc to může být třeba nějaký nový ACER ­"BMW Gemstone­" Aspire 5710 nebo 5720. Odolnost zcela jistě větší jak u té Toshiby, pravděpodobně i lepší displej ­(možná ale jen ten samý­), výdrž na baterky 4 hodiny reálně ­(mám otestované ­- baterka je tam se stejnou kapacitou­). Lehčí ale neni, protože jeho šasi je taky připravena na grafickou kartu.

- Nehledal jsem samozřejmě žádný NB s 200GB diskem. Tady jsme v ČR a ty dodávky jsou o něco pomalejší, takže tu jsou i starší konfigurace.

- K té spotřebě u NB s integrovanou grafikou. 15.4­" NB ji maj 9­-12Watt. Můj vlastní NB má spotřebu zachycenou na tomhle obrázku: ­(všechno na minimum, jen zapnutá wifi, hdd a displej­)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

- K tomu, že by ty toshiby, o kterých si mluvil byly absolutně tiché ­- je to blbost. Tohsib jsem měl hodně. Vlastně jsem 3 vystřídal sám v osobním vlastnictví ­(SatPro 490XCDT, T8000, Sat 1410­). Když má NB dedikovanou grafiku a chce se chladit na teplotách kolem 50­-60°C, tak ten větrák prostě musí pouštět. Pokud je nějaký NB, který se chladí až při 80°C, tak třeba nemusí větrák zas tak často pouštět, ale vim, že tyhle mainstream grafiky jako je 7600, 8600,... si prostě něco žádaj, takže pokud mi někdo tvrdí opak, než je moje zkušenost, když potkám jen za měsíc docela dost notebooků všech možných kategorií, tak buď kecá a nebo.... nebo taky kecá. Nic jinýho neni jako možnost. Mimochodem každý týden mám jiný NB. Neni toho moc, co se mi ještě nedostalo do ruky.

- Už nemám čas. Jdu ven. Zítra odjedu na delší dobu, tak uvidim, jestli budu mít náladu pořád dokola opakovat ty argumenty i z mobilu, ale asi ne. Vidim, že všichni ostatní v diskuzi pochopili, kde je pravda.
Odpovědět0  0
snajprik. | 12.8.20071:38
Hura konečne nejaky argument čo ma potvrdiť vaše tvrdenie.
prv k tomu mojmu NB bez problemou sa da zohnať ak nechcete z Anglicka da sa aj z nemecka za par dni vam ho dovezu domov až pred dvere http:­/­/www.idealo.de­/preisvergleich­/OffersOfProduct­/790070_­-satellite­-a210­-128­-psaele­-01100kgr­-toshiba.html a mate pravdu nestoji 30k ale ak mam biť presny 29421,9255Kč to je kurz českej koruny k euru a reklamovať ho môžete v akomkolvek autorizovanom servise toshiby v EU alebo poslať predajcovi. Ja osobne nakupujem NB z anglicka z velkoskladu robi my tam kamarad z vysokej tam maju lepšie ceny a ja mam to aj zo zlavou.

Takže sa zhodneme že NB do ktorych ide normalna GPU alebo aj integrovana GPU važi rovnako, lebo tam maju tie šasi.
K tomu vasmu NB ano je to dvojadro, zaujimavi kusok aj ked nema lepšie parametre, ale naozaj vydrži 4h ked sa na nom skoro všetko vypne http:­/­/www.itonline.sk­/index.php?page=6&itm=896 ale 18k ? trochu silnejšia bateria aj ked nie o vela a uspornejši display. Ale naozaj pekny kusok.
Ku GPU určite netvrdim že narast výkonu o 6800% ATI2600 oproti intelackej GPU 900 je pri zachovani tej istej spotreby, ale dava vačšie možnosti na využitie NB bez obmedzeni. Moja skusenosť s pracou na NB s integrovanou GPU a NB s klasickou GPU je taka že po 1,5 hodine hladam nabijačku, u mna NB si usporneho režimu vela neužiju, ja alebo pracujem na nom, alebo ho vipnem.
K spotrebe GPU, mate pravdu napriklad taka NVIDIA GeForce Go 7900 GS high­-end
http:­/­/www.notebookcheck.net­/NVIDIA­-GeForce­-Go­-7900­-GS.2133.0.html v plnej zaťaži spotrebuje až 20W a tiež aj ATI2600 ma pri plnej zaťaži spotrebu 20W tychto 20W je daň za to že z NB sa stane plnokrvy desktop bez obmedzeni.
Na druhej stane CPU a jeho spotreba
T5500, 1.66 GHz, 2 MB L2 Cache, 667 MHZ FSB ­- 34 Watts
TL­-56 1.8 GHz 2 x 512 KB L2 Cache, 31 Watt TDP, 65nm
keby sa vymenilo dvojjadro za jednojadrovi CPU ­( C2Solo­) ktory ma prakticky ten isty vykon 99%­( s rozdielom chyby merania­) aplikaciach ­(okrem aplikacii čo vedia využiť dvojjadro 1%­) ma o polovicu nižšiu spotrebu, tak by to tiež pomohlo, ale tu 2x večšia spotreba nikomu nevadi. Ale 15W spotreby navyše u GPU čo prinesie aj odbremenenie PC od grafických operacii odbremeni aj RAM v PC a to z narastom v grafickych operáciach o 6800% ako už vela a už sa to neoplati. OK to chapem ak to človek nepotrebuje tak to nepotrebuje, ale dvojjadro musi biť. :(
Odpovědět0  0
Diagon Swarm (jiný notebook) | 12.8.200710:43
V případě, že tu vaši jednu jedinou Toshibu hledáte na zahraničních obchodech, tak byste tam měl hledat i ty notebooky, o kterých mluvím já. Když už ne v na západě, tak aspoň v ČR, protože když hodíte link na slovenský obchod ­(kde je všechno ještě víc pozadu­), tak to nevim, co na to říct. Já jsem ty ceny bral podle jednoho z nejznámějších eshopů v ČR ­(reklamu dělat ale nehodlám­).

Ad GF7900 ­- mám tu ten GF7950GTX a ta spotřeba as nebude až zas tak odlišná. Když se ale pustí 3D, tak je ta spotřeba opravdu brutální a neni to 20W. V rámci recenzí měříme i celkovou spotřebu notebooků. V tomhle případě šla spotřeba nahoru skoro o 40W.

Jinak teda výdrž téměř všech moderních NB s integrovanou grafikou a aspoň 6cell baterkou je dnes ke čtyřem hodinám. Výdrž drtivé většiny NB s 6cell baterkou a dedikovanou grafikou dnes je kolem dvou hodin. To je nevyvratitelný fakt, který se dá podložit nespočtem recenzí.

Core Solo nemá proti Core Duo o polovinu nižší spotřebu. Vlastně jsem dělal na jednom NB testy ­(konkrétně ta V3205­) a výdrž na baterie byla stejná u Core Solo 1.33 a Core Duo 1.60. Blo 4­-5 hodin. Jinak můj NB vydrží 4 hodiny při reálné práci a celkem hodně svítivém displeji. Ta V3405 je na tom taky podobně, ba ještě možná líp.

Tak už budu muset končit, protože mi dochází baterka. Píšu teď na tom NB s GF7950GTX a na 9cell baterku vydrží jeden a půl hodiny.
Odpovědět0  0
snajprik. | 12.8.200715:10
Suhlasim z vami že výkon všetkych moderných NB je cez 4 hodiny čo dokazuke vela NB aj tento Apple MacBook Pro ­(15­" Santa Rosa­) recenzii vydržal v 250min a pri pozerani DVD 176 min http:­/­/www.notebookcheck.net­/Review­-Apple­-MacBook­-Pro­-15­-Notebook­-Santa­-Rosa.4227.0.html
Jasne ziadny rozdiel v spotrebe GF7950GTX ma spotrebu 45W a GF7900 a ATI2600 maju 20W podla vas ziadny rozdiel plne s vami suhlasim.
ATI Mobility Radeon™ HD 2600 XT ma pri zatazi spotrebu 20W 3DMark06 4002bodov,
Grafický procesor Intel GMA950 ma pri zaťaži spotrebu 8W 3Dmark06 170bodov
tu je ten rozdiel neprekonatelny v spotrebe, ten vykon podla vas je zbytočni, suhlasim na čo komu je vykonna GPU taky človek musi biť vadny, zaklad je nizka spotreba a nie tam nejaky výkon.
A k tym CPU čo ste recenzovali a tvrdite že:
Intel Core Solo U1500 mit 1.33 GHz, FSB 667 MHz, 2MB L2 Cache Ultra low voltage models ­(maximum 5.5 Watt­)
T5500, 1.66 GHz, 2 MB L2 Cache, 667 MHz FSB ­- 34 Watts priemerne
"výdrž na baterie byla stejná u Core Solo 1.33 a Core Duo 1.60­"
jasne dvojjadro je uspornejšie, vaše testy su neomylne kto o tom može vedieť viacej ako vy.
Nebudem vam vyvraciať vaše bohate skusenosti s GPU CPU, čo ja o tom možem vedieť že, pozeram, že zo mnou nikto nesuhlasi a svamy všeci takže chyba je vo mne a suhlasim s vami aj ja.
Osobne som zo svojimi argumentami, kapituloval len raz a to pri Hulanovi a to ked som sa snažil aj s Eaglom vysvetliť Hulanovy, že pri P4 zo spotrebou 120W s boxovanym chladičom pri izbovej teplote 23°C pri plnej zaťaži mať teplotu 24°C na CPU realne nemože mať, po troch dnoch sme to vzdali a povedal som mu, že ma prvdu, a už ani vam nehodlam vyvraciať vaše testy a skusenosti s Intelom, mate pravdu čo ja o tom viem.
Uzavriem to, vy mate pravdu a ja som sa mylil.
Odpovědět0  0
hajczus | 12.8.200717:22
Mozna to nevidis, ale v roli takovyho Hulana ses tady ty, protoze meles ty svoje kraviny porad dokola.
Odpovědět0  0
CeCo (121) | 12.8.200719:51
Takze moja odpoved:
NB s T7700, 2GB RAM a Quadro FX 570M ­(co je vsak inac len preonacena 8600M GT­) da na 73Wh 4 hodiny vydrze, ale musis ten notas dobre setrit a vsetko povypinat. Dokazal vsak dat 2 hodiny filmu pri najslabsom jase a este mal 40% baterky ­(t.j. cca 30W kapacity­).
NB s T5600, 1GB RAM ­(2x512­) a X3100 da na 55Wh pohodlne 4 hodiny vydrze a to si mozem uzivat stredny jas a WiFi.

Ak chces zdroj, su to moje testy. Prvym notasom je 8510w a druhym bola nc6320.
Takze argument o nizkej spotrebe HD2600 sa vyvracia ­- mozes dosiahnut daleko nizsiu spotrebu s X3100 a tak ten, kto nehra hry si nc6320 moze zobrat vsetkymi desiatimi a vobec nebude skodovat ­- okrem o nieco nizsej hmotnosti ziskas sakra dlhsiu zivotnost baterky. Suhlasim so swarmom :­)

C
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 13.8.20076:49
Asi si si nepozrel ten odkaz čo som tam dal http:­/­/www.notebookcheck.net­/Review­-Apple­-Ma­cBook­-Pro­-15­-Notebook­-Santa­-Rosa.4227.0.html
na konci testu maš presne testy o spotrebe aj s komplet popisom tu recenziu pozri si. Tam je 8600GT a ta sa tiež radi do hig­-endu a aj cela zostava je hig­-end.
Battery runtime
Idle, min. brightness, no WLAN: 250 minutes
Full­-load, max brightness, WLAN: 74 minutes
Internet surfing, adapted brightness, WLAN: minutes
DVD, max brightness, no WLAN: 176 minutes
Current consumption
Idle 15.7 ­/ 26.6 ­/ 27.6 Watt
Load 69.0 ­/ 75.2 Watt
Key: min: , med: , max:

To čo som uviedol je odkaz na server čo testuje NB a je tam kopec dalšich NB, čo s hig­-end GPU vydržia tych 4h hodil som odkaz na prvu čo tam bola a ked som si pozrel NB s integrovanou
GPU tak ten nezdal sa my uspornejši.
Sorry za trochu prehnanu reakciu pred tym, ale ked niekto napiše taku kravunu na margo Core Solo v NB a kopec dalšich hovadin tak to ma vie vytočiť, vid recenzia Intel Core Solo U1500 1.33 GHz 2MB http:­/­/www.notebookcheck.net­/Review­-Sony­-Vaio­-VGN­-TX5XN­-Notebook.3747.0.html
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 13.8.200710:25
1­) Neřekl jsem nikdy, že výkon všech moderních NB je 4 hodiny. To tu zaznělo jen teď od vás. I CeCo tady jasně uvedl ten rozdíl v baterce. Je to vidět i v té recenzi na MacBook ­(která tim pádem vůbec nic nedokazuje­). Nemůžete tady porovnávat spotřebu dvou NB, když jeden má 6cell baterku a druhý 8­/9cell. Ohledně spotřeby bych ještě uvedl, že NB s integrovanou grafikou maj 65W adaptér a s dedikovanou 90W ­(resp 120W­) adaptér. Myslíte, že to je jen proto, že prostě chtěj ­"prodat­" i ty výkonnější adaptéry? :­-D
2­) Těch 8W je spotřeba GMA akorát tak když se tam pustí hry. S reálnou prací to tak nemá nic společného.
3­) ­"ten vykon podla vas je zbytočni, suhlasim na čo komu je vykonna GPU taky človek musi biť vadny, zaklad je nizka spotreba a nie tam nejaky výkon.­" ...nic takového jsem nikdy neřekl. Tohle jen potvrzuje vaši neschopnost porozumět psanému projevu
4­) T5500 a spotřeba ­"34 Watts priemerne­"?? Tak to jste spadl z maliny na znak. Když má celý NB v pohotovostním režimu 9­-12W, tak nemůže mít procesor průměrně 34W, to je snad logické ne? Ta spotřeba bude tak 10W při stejné frekvenci jako u toho ULV Core Solo. Problém toho srovnání je v tom, že já porovnával s normálním Core Solo a to má stejnou spotřebu jako normální Core Duo. Až budete srovnávat Core Solo ULV, tak ho porovnávejte s Core Duo ULV. Core Duo ULV jsem měl ve Vaio TZ11 a výdrž byla na ne moc velkou baterku 7.5W ;­-­).
5­) Ano, chyba je ve vás.
6­) To, že jste to vzdal jen proti Hulanovi ještě neznamená, že jste měl ve všech ostatních případech pravdu.
Odpovědět0  0
Swarm (19) | 13.8.200710:40
Jo a ještě bych dodal, že pro mě rozhodně neni práce na notebooku přehrávání DVD filmů. Většina lidí pracuje na NB třeba ve Wordu, Excelu, Photoshopu, 3DSMax, LightWave, *CAD atd. Tam většinu času procesor jede na 3% vytížení.

Pro mě tedy práce na notebooku znamená displej na max, zapnutá wifi a procesor dynamicky podle vytížení ­(800MHz 98% času, 1600MHz 2%­). Při něčem takovém vyplýtvám 50Wh baterku za 4 hodiny, což dělá 12.5W spotřebu průměrně. Vzhledem k aktivované wifi a displeji s maximálním podsvícením je to přímo luxusní výdrž, kterou u NB s dedikovanou grafikou nedosáhnu. Na většinu opravdu pracovních činností GMA prostě stačí. That­'s the point.
Odpovědět0  0
snajprik. | 13.8.200718:25
Apple MacBook Pro 15“ s Core 2 Duo T7700 2.4 GHz 4MB a Geforce 8600M GT ma spotrebu 15 Watt :­-­) a pri spotrebe 27W možem na externom LCD s full HD pozerať DVD, četovať si na internete s vama, pripojenim cez Wifi a počuvať pri tom mp3 z 6 kanalovej zvukovky a to všetko na viste 64 bit so zapnutou full grafikov s priehladnými oknamy a keby som použil bateriu 8­/9cell tak my to pojde bez dobijania 4 hodiny :D aj vaš to dokaže? :­).
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 13.8.20079:49
Však cely čas sa to čo si povedal snažim vysvetliť, hlavne Swarmovi, že nieje podstatne kolko vydrži NB ked ma skoro všetko povipinane a nič sa na nom nerobi, ale kolko vydrži pri bežnej praci preto tu uvadzam najvykonejšie zostavy s grafikou pre porovnanie, že aj ked ma ta grafika večšiu spotrebu, ale odbremeni CPU a celkovo to je skoro to iste, vid porovnanie spotreby tych odkazov, ok tak postavim nazorne proti sebe 2 zostavy vykonovo uplne niekde inde pri bežnom využinami, prehravani DVD dufam že to nebude problem pochopiť .

Aky je medzi nimi rozdiel vo prehravani nejakeho DVD alebo inej normalnej činosti na NB?
Že prvi 15“ 2,4Kg NB C2D 7700 2,4GHz s 8600GT s bateriou cca 6000mA­/h dokaže prehravať DVD 3 hodiny
a druhy 11“ 1,2Kg NB s Core solo 1,33GHz s GMA 950 a bateriou 7800mA­/h dokaže prehravať DVD 4 hodiny.
Je to podrobne popidane v tych odkazoch na recenzie pred tym, na konci ­( Anglicky, Nemecky, Taliansky, Polsky­) je to stranka velmi kvalitna a z velmi dobrym menom a aj z velmi presnými a kvalitnými recenziami.
Fakt už neviem ako mam inak to vysvetliť, však to už aj moja babka by pochopila a vy stale nič, bez uražky.
Je to až tak ťažke pochopiť že NB s GMA 950 pri bežnej činnosti nieje, až tak uspotny a dobry? Že NB s klasickou GPU ­(myslim hociaku nie integrovanu GPU, ale určite nemyslim max. hig­-end kde sa pozera len na vykon­) niesu take zle ako tvrdite?
Odpovědět0  0
hajczus | 10.8.200716:21
Tu spotrebu si trochu pletes s HD2400, ten ma 25W. HD2600 ma 45W!
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 10.8.200715:55
PS: A ake mate vy vedomsti, alebo školy, že sa citite tak inteligentny, že sa so mnou nechcete ani baviť? Ale asi velke ak doporučujete grafiku GMA 950 a samy mate GeForce Go 7950GTX :)
Odpovědět0  0
ogul | 10.8.200716:08
Jezis maria, nauc sa najprv pravopis ty lama lamovita, a potom kecaj na forach....vypadas jak posledny sedlak, si po sebe precitaj ako pises...robis hanbu slovencine. Tebe sa chce blit z integr. grafiky a mne zas z citania tvojich sragor.
Odpovědět0  0
snajprik. | 10.8.200719:27
klud vsak su to len gramaticke chyby :­)
PS: s teba ide az strach, ty by si vedel kvôli gramatickym chybam aj zabijat :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.