Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Made in Taiwan"

11.12.2002, Petr Hájek, článek
"Made in Taiwan"
Všimli jste si někdy, jak všechny ty zahraniční společnosti zvučných jmen a značek mají na svých výrobcích téměř bez vyjímky napsáno "Made in Taiwan" nebo něco podobného? Neveselá úvaha k zamyšlení nad tím, jak si v takových zemích žije průměrný dělník.
Jedna z továren firmy Flextronics v Číně má přes 11.000 zaměstnanců, v naprosté většině jde o ženy staré 17-20 let, které přišly z malých vesnic ztracených někde v horách. "Čím jsou mladší, tím rychleji pracují" říká manažer Flextronicsu a jeho US kolega dodává: "Jsou dobré v napodobování a opakované činnosti". Prezident analýzy výše jmenované firmy si také přispěl zajímavým citátem: "Lidé mají hlad a proto dobře pracují." Ženy žijí u továrny daleko od rodiny, po 8mi na pokojích a jedna mladá pracovnice říká: "Je to zde dobré, máme tady teplou i studenou vodu."

Přes tyto (pro Evropana) na první pohled téměř středověké pracovní podmínky jsou tyto ženy spokojeny, že můžou pro Flextronics pracovat, protože je to pro ně příležitost - možnost jak se z vesnického života dostat do města a vydělat nějaké peníze. Průměrný měsíční plat je zde kolem 500 USD, zatímco na vesnici je výdělek mnohem menší (pokud vůbec jaký). V továrnách je vše dobře organizované a jde o čisté prostředí.

Na první pohled spokojenost na všech stranách, ale postoj vedení vůči průměrnému pracovníkovi je víc než zřejmý - pouhá položka, která vyžaduje některé nutné investice (peníze, šaty, jídlo, ...) aby tvořila zisk.

Jelikož mobilní zařízení jsou na trhu déle, přímo se nabízí otázka, jak dlouho tam tyto ženy pracují - jakmile je jim 20 let, jejich většinou tříleté kontrakty končí a na jejich místo nastoupí nové 17ky. Velmi efektivní způsob jak držet platy dole a stále používat "čerstvé lidi"...

Finance produkované podobnými společnostmi jistě pomáhají budovat lepší společnost, ale jak moc můžou být tito lidé vykořisťováni, než půjde o regulérní otroctví? Mají nějakou odpovědnost firmy jako je třeba HP objednávající zakázky na východě? A co uživatel?