Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maker vytvořil miniaturní systém s čipem RP2040: formát palec na palec

8.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Maker vytvořil miniaturní systém s čipem RP2040: formát palec na palec
Nedávno jsme se dočkali nových miniaturních počítačů Arduino Nano RP2040 Connect založených právě na čipu RP2040, které jsou samy o sobě velice malé. Ovšem RP2040 Stamp jde ještě dál. 
Arduino Nano mají velikost 45 x 18 mm a obsahují USB port a někdy také již připájené piny (s příhlédnutím ke všemožným klonům), což z nich dělá oproti RP2040 Stamp dinosaury. Zde totiž mluvíme o malinké destičce ve tvaru čtverce o hraně 25 mm, na níž toho moc nenajdeme, a tak je označení Stamp (poštovní známka) vcelku trefné. 
 
 
Hlavní výbava je přitom stejná jako na Arduino Nano RP2040 Connect. RP2040 je založen na dvou jádrech ARM Cortex-M0+ s 264 kB vlastní RAM a podporou až 16 MB Flash, kterou tu také najdeme v samostatném čipu vedle. 
 
 
RP2040 Stamp vytvořil maker vystupující pod přezdívkou Arturo182, který umístil všechny potřebné piny (respektive otvory pro piny) po celém obvodu. Osobně si nejsem jistý, zda bude možné tento systém přes piny zapojit do standardního nepájivého pole, pokud má mít deska hranu skutečně o velikosti jednoho palce. V takovém případě budou její piny zřejmě až moc blízko u sebe, ovšem na druhou stranu se takový produkt stejně pro zapojení v nepájivém poli vzhledem k čtvercovému rozmístění pinů ani moc nehodí. 
 
Arturo182 zatím vytvořil několik málo testovacích verzí RP2040 Stamp, které jsou vybaveny krom uvedeného hardwaru také nezbytným resetovacím spínačem, obvodem pro nabíjení baterií LiPol a Neopixel RGB LED. Piny pro napájení, rozhraní USB a všech 30 GPIO máme umístěny po obvodu vždy po desíti. Stačí je tak vždy odpočítat od rohové značky. 
 
Pokud vás tento projekt zajímá, můžete sledovat jeho vývoj na účtu Solder Party.