Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malý a úsporný Radeon R9 Nano potvrzen, přijde v srpnu

17.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Malý a úsporný Radeon R9 Nano potvrzen, přijde v srpnu
Chystaná karta AMD Radeon R9 Nano má potenciál stát se úspěšnějším modelem ve srovnání s ostatními kartami AMD s čipy Fiji. Má totiž nabídnout slušný výkon, malé tělo a velice vysokou efektivitu, tedy výkon na watt.
Za sebou máme uvedení karty Radeonů R9 Fury X, kterou zanedlouho doplnil model Radeon R9 Fury, takže nyní je čas na další model. Radeon R9 Nano má, jak AMD potvrdilo při příležitosti zveřejnění svých nových finančních výsledků, přijít na trh v průběhu příštího měsíce a někdy poté by měla dorazit poslední novinka, a sice dvoučipová Fury.





Radeon R9 Nano bude své existenci vděčit především pamětem HBM, díky nimž už kolem grafického čipu nemusí být osázena řada modulů GDDR5, a tím může být samotná karta a její PCB daleko menší, jednodušší a to v podstatě platí i pro její chladič. V tom případě zase oceníme vysokou efektivitu, která má být dle informací AMD dvakrát vyšší v porovnání s Radeonem R9 290X. Pokud by tedy měl Nano podat stejný výkon, nepotřeboval by na něj 290 W, ale jen polovic.





Chystaná karta má mít ale 175W spotřebu, takže by logicky měla mít vyšší výkon než R9 290X, a to v podobě pouze šestipalcového (152 mm) těla, které se tak musí snadno vejít nad základní desku formátu Mini ITX (170 x 170 mm), jejíž okraj nebude přesahovat. Paměti HBM mají přitom oproti GDDR5 výhodu nejen ve vyšším výkonu a prostorové úspornosti. Ve srovnání s nimi mají i třikrát vyšší výkon (datovou propustnost) na watt, díky čemuž se ušetří energie pro samotné GPU, a právě to se podílí na dosažení tak vysoké efektivity.

R9 Nano má mít dle neoficiálních informací plnou výbavu čipu Fiji, čili 64 GCN jednotek (4096 stream procesorů), 256 TMU a 64 ROP. Že by to nemělo být těžké zajistit, dokázal test na serveru Tom's Hardware. V něm byl snížen limit maximální spotřeby na kartě, což se projevilo ve výrazném poklesu spotřeby z 267 W na pouhých 170 W a to nejlepší je, že průměrná hodnota FPS klesla jen o deset procent. Soudě dle tohoto testu by tedy AMD nemělo mít s novou Nano velkou práci.

Společnost AMD dále potvrdila, že si na příští rok chystá GPU rodinu Arctic Islands, které na trh povede vlajkový Greenland. Půjde již o čipy vyráběné procesem FinFET, doufejme tedy ve 14 nm, které využijí paměti HBM2. A ty mají dosáhnout dvojnásobného výkonu oproti první generaci, čili celý 1 TB/s, přičemž kapacita již nebude omezena na 4 GB, ale nejspíše na 16 GB.

Zdroj: WCCF tech