Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Máte to rádi horizontálně?

1.11.2002, Michael Rada, článek
Máte to rádi horizontálně?
Pokud Vám standardně natočený obraz na displeji neimponuje, případně jste majiteli neobvyklého tvaru rukou, který Vám znemožňuje běžné pohodlné držení, tak dnes se dozvíte, jak si můžete změnit (a to dokonce zdarma) orientaci displeje svého kapesního počítače.
Nemyslím tím samozřejmě orientaci sexuální, tak daleko jsme ještě nedošli, ale polohu textu a obrazu, se kterými na svém PDA, či Palmu pracujete. Pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na náš článek o produktu JS Landscape. Zde se jednalo o jeden z prvních průlomů ve světě softwaru pro mobilní počítače. Jednoduchá aplikace této společnosti totiž umožňovala a nadále i umožňuje jednoduchým způsobem změnit polohu zobrazení, rozlišení a mnoho dalších vymožeností.

Vzhledem ke skutečnosti, že výrobce poskytuje zkušební verzi s časovým omezením, rozhodl jsem se ji na svém iPAQu vyzkoušet. Byl jsem velice příjemně překvapen - Excel, Word, či kalendář v použití „naležato“ - přesně ten styl, který mi vyhovoval. Od doby, kdy se o JS Landscape psalo poprvé, však uběhlo hodně času a mezitím již mnoho výrobců podobnou funkci do svého programu zahrnuje. Mezi aplikace, které můžeme již ve standartu používat jak ve vertikálním, tak i horizontálním módu můžeme zařadit např.:

  • MobiPocket Reader – což je velmi dobrý nástroj pro čtení elektronických dokumentů včetně tzv. eBooks. Je mnohem lepší než Microsoft Reader, protože není omezen jen na jeden typ souborů, ale zcela bezproblémově si s ním přečtete např. i knihy napsané pro platformu PALM. Jako ideální funkce mi připadá „slideshow“ resp. běh textu, který Vás nenutí neustále používat stylus. Ke stažení je tento produkt zdarma a nedejte se zmást, placená je jen verze „pro“.
  • Pocket TV – přehrávač video souborů ve formátu MPG a MPEG. Tento produkt je opět k dispozici zdarma (po stažení stačí jen bezplatná registrace) a pomůže Vám udělat z Vašeho PDA skutečnou minitelevizi. Obraz je plynulý a změny orientace dosáhnete jen kliknutím na displej.
  • PocketDivx – opět zdarma ke stažení již verze .8. Tento program by mohl plně nahradit výše uvedený Pocket TV, ale na plynulost obrazu ještě zcela nedosáhl. Oproti tomuto programu však může sloužit jako profesionální přehrávač souborů ve formátech MP3, MPEG, MPG, AVI, či DIVX. Umožňuje i tvorbu playlistů, což oceníte při přehrávání svých oblíbených CD stažených do MP3 podoby.

Jistě je i mnoho dalších, ale dnes se chci věnovat jen těm, které jsem si osobně vyzkoušel. Nyní však zpět k aplikaci o níž je tento článek. Tato se jmenuje Pocketop Keyboard a (opět zdarma) je nabízena na stránkách společnosti IS/Complete, Inc.

Tento driver má pro přístroje Pocket PC velikost pouhých 42Kb v zazipované podobě. Po otevření se instaluje přes stolní počítač běžným způsobem. Bohužel nepodporuje některé aplikace (včetně např. výše zmíněného MobiPocket Readeru). Přesto umí pracovat s většinou standardně dodávaných programů a myslím si, že může v možnost i změny orientace displeje hrdě konkurovat programu JS Landscape, o němž jsme se zmiňoval.

Ovladač je však jen třešničkou na dortu, který výše uvedená společnost přináší. Dortem samotným je bezdrátová klávesnice, taková jakou můžete vidět na obrázku níže. Tato sice stojí 99 USD, ale zato nabízí komfort, jakého zatím nedosáhl nikdo z konkurentů.

Po instalaci nezapomeňte provést softwarový reset, a pak možná ještě jeden při startu samotné aplikace, ale pak už Vám nebude bránit nic v práci v „poloze horizontální“. Věřím, že i Vy brzy poznáte jaké výhody tento produkt nabízí – ať už při práci s kalendářem, Excelem, nebo při surfování na internetu, či správě e-mailových schránek (podporuje jak n-POP , tak originální MS Inbox).

Na příští setkání nad dalšími zajímavostmi se těší


MR