Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MDA IV - Nejlepší kapesní kancelář?

3.2.2005, Pavel Bureš, článek
MDA IV - Nejlepší kapesní kancelář?
Všichni příznivci komunikátorů XDA se dočkali, na světě je XDA IV. Koncepce zařízení dostála několika změn, nejvýraznější je otáčecí a překlápěcí displej. Vzhledem k tomu, že XDA III je zatím přijímáno spíše s rozpakem (žlutý displej, problémy s Bluetooth), mohlo by se XDA IV stát králem komunikátorů s Windows Mobile.
Oproti předchůdci zůstává GSM modul s GPRS, Bluetooth a Wi-Fi. Novinkou je podpora UMTS (sítě třetí generace, 3G). V Čechách by se hodilo spíše EDGE, které je již funkční a část uživatelů s ním má již celkem pozitivní zkušenosti. Vestavěný procesor Intel XScale tepe na 520 MHz, někdo sice čekal víc, ale stále se jedné o více než dobré CPU a nesmíme zapomínat, že se jedné o PDA (resp. komunikátor), u kterého není enormní výkon tím nejdůležitějším. Podle plánů by se MDA IV mělo začít prodávat v Evropě v létě, takže můžete začít šetřit, zaváděcí cena lidová asi nebude. MDA má dvě čočky fotoaparátu, jedna je vedle navigační klávesy, druhá bude nejspíš na víku displeje, rozlišení fotoaparátu (na víku) je "větší než 1 megapixel", takže možná 2 megapixely.


Při pohledu na otevírací koncepci si můžete vzpomenout na PDA Sony Clié, které využívaly obdobný systém k plné spokojenosti uživatelů. S přístrojem lze pracovat buď v režimu připomínající práci na notebooku, nebo (podobně jako u Clié) displej otočíte o 180 stupňů a dostanete zařízení vyhlížející jako obyčejné PDA, kterému však chybí obvyklé ovládací klávesy.

Rozlišení displeje je VGA (640 * 480 pixelů), ale vzhledem k použití QWERTY (pravděpodobně) klávesnice není třeba litovat použitého displeje.

Informace o kapacitě paměti RAM či baterie nebyly v době psaní článku známy.

GSM pracuje na frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz, takže půjde MDA IV používat mimo Evropy i v některých částech Asie a Ameriky.

Zdroj: BargainPDA, Pocketland