Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MediaTek Dimensity 1080 přináší podporu 200MPx fotoaparátů

13.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
MediaTek Dimensity 1080 přináší podporu 200MPx fotoaparátů
Společnost MediaTek inovuje nabídku svých mobilních procesorů a přináší nový model Dimensity 1080. Zvyšuje frekvenci výkonných jader na 2,6 GHz a přináší podporu pro fotoaparáty s rozlišením až 200 megapixelů. 
Na trhu s mobilními čipy se objevuje nový procesor MediaTek Dimensity 1080. Ten má nahrazovat starší model Dimensity 920, proti kterému přináší několik vylepšení. Vyráběn bude 6nm technologií a jak už je u moderních mobilních procesorů obvyklé, má 8 jader. Ta nejvýkonnější jsou dvě ARM Cortex-A78, jejichž takt byl zvýšen na 2,6 GHz (z původních 2,5 GHz), zbývajících šest jader je Cortex-A55 s frekvencí 2,0 GHz. O grafiku se pak stará ARM Mali-G68, podporovány jsou paměti LPDDR5 a úložiště UFS3.1.
 
MediaTek Dimensity 1080
 
Nové ISP Imagiq si nyní poradí i s 200MPx fotoaparátem. Takto vysoké rozlišení se objevilo nedávno např. u telefonu od Motoroly a ohlášen byl i pro několik dalších telefonů. Zvládá HDR video a pochopitelně zvládne i rozlišení 4K. O rozlišení 8K se ale nemluví, takže telefony s tímto procesorem ho patrně nebudou podporovat, ačkoli snímače to samy o sobě budou umět. HyperEngine 3.0 zvyšuje výkon ve hrách, je zde i jednotka APU 3.0 pro zpracovávání algoritmů umělé inteligence při nízké spotřebě. Nechybí ani podpora 5G sítí (sub-6GHz), Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2. Telefony s tímto procesorem by se měly objevit už v průběhu tohoto čtvrtletí. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.