Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MediaTek Dimensity 9400 má v AnTuTu 3 miliony bodů, o 47 % porazil Snapdragon 8 Gen 3

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
MediaTek Dimensity 9400 má v AnTuTu 3 miliony bodů, o 47 % porazil Snapdragon 8 Gen 3
Už víme, že mobilní procesor MediaTek Dimensity 9400 bude hodně výkonný. Otázkou je, jak moc. Nyní se objevil výsledek z benchmarku AnTuTu, který překonal hranici 3 milionů bodů a o polovinu překonal Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3.
O procesoru MediaTek Dimensity 9400 se píše už skoro rok. Jeho představení by mělo proběhnout v následujících týdnech a opětovně by mělo jít o extrémně výkonný procesor. Vyrábět by ho mělo TSMC pomocí 3nm procesu N3E a mluví se o tom, že by mělo jít o 8jádrové CPU bez nejúspornějšího typu jader. Hlavní má být ARM Cortex-X5 s frekvencí patrně okolo 3,45 GHz, dále tu bude trojice rovněž velmi výkonných jader Cortex-X4 a výčet pak zakončí čtveřice jader Cortex-A720. Ta obvykle platí za středně výkonná, zde bude patrně na nižších než obvyklých taktech, a zastoupí tak onu úlohu úsporného clusteru.
 
Proslýchá se, že zatímco Apple A17 Pro (z loňských iPhonů 15 Pro) má 19 miliard tranzistorů, Dimensity 9400 by jich mohl mít i přes 30 miliard. Jako první by se měl objevit patrně v telefonu Vivo X200 Pro (o něm jsme mluvili v souvislosti s tím, že má mít jako první nový 1/1,28" snímač Sony Lytia LYT-818) a jeden ze zaměstnanců společnosti Vivo nedávno zveřejnil screenshot z benchmarku AnTuTu, kde nový telefon poprvé překonal hranici 3 milionů bodů. Konkrétně šlo o 3.007.853 bodů.
 
Nedávno tu byl únik jiného telefonu Oppo Find X8, který se stejným čipem dosáhl cca 2,88 milionu bodů, takže Vivo dokázalo z procesoru vytřískat ještě o něco více. Pro zajímavost, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 je na 2,04 milionu bodů, takže novinka si neoficiálně připisuje o 47 % vyšší výkon. Nejvíce se o to zasadil velmi vysoký výkon GPU Immortalis-G925 MP12 (jen to přineslo 1,33 mil. bodů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.