Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MediaTek Kompanio 900T: procesor pro mobilní PC na bázi ARMu

15.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
MediaTek Kompanio 900T: procesor pro mobilní PC na bázi ARMu
Architektura ARM se pomalu začíná prosazovat i v počítačích. Zatím jsou to zejména ty mobilní a sem zamíří i nový procesor MediaTek Kompanio 900T. Jde o 8jádrový procesor a využití by měl najít např. v chromeboocích.
Společnost MediaTek před pár dny představila nový procesor Kompanio 900T. Jde o mobilní čip, který míří do tabletů, ale také do některých počítačů. Asi největší využití by mohl najít v tzv. chromeboocích. Architektura ARM se tak nadále pokouší dostat se i do oblasti PC, zatím tedy v její mobilní sféře (nepočítáme-li poslední iMacy). 900T je procesor vyráběný 6nm procesem, má 8 jader, přičemž dvě jsou výkonná jádra ARM Cortex-A78 a šest je pak úsporných Cortex-A55. Pokud jde o GPU, tak tím je ARM Mali-G68 a jsou zde i jádra pro zpracovávání systémů umělé inteligence.
 
MediaTek Kompanio 900T
 
Podporovány jsou paměti LPDDR5 a úložiště využívající UFS 3.1. Použít lze nanejvýš displeje s 2K rozlišením (tedy cca Full HD) a 120Hz obnovovací frekvencí. Nechybí podpora Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, procesor umí také převádět SDR obsah na HDR a HDR10 na HDR10+. GPU si poradí např. s formáty H.264, H.265/HEVC, VP-9 i AV1. Integrován je i 5G modem (Sub-6GHz) a tablety či počítače mohou být vybaveny i fotoaparáty, a tak lze využít dvojici 20MPx modulů najednou nebo jeden 108MPx.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.