Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MediaTek údajně plánuje nové 3nm serverové čipy postavené na ARMu

17.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
MediaTek údajně plánuje nové 3nm serverové čipy postavené na ARMu
Společnost MediaTek chce rozšířit svůj záběr a k mobilním procesorům přidat i ty serverové. Proslýchá se totiž, že by měla už brzy přijít s novými serverovými procesory, které mají cílit na úspornost.
Procesory MediaTek známe především z telefonů a tabletů. Zákulisně se ale proslýchá, že by mohla rozšířit portfolio svých výrobků i o serverové procesory. Ty by měly mířit na dnes stále populárnější úlohy spojené se systémy umělé inteligence, a to především tam, kde jde o nižší cenu a méně až středně náročné nasazení. Důležitá by měla být také vysoká efektivita a nižší spotřeba procesorů. To by mělo být dáno hned dvěma vlastnostmi nových čipů. Vyráběny mají být pokročilým 3nm výrobním procesem u TSMC, dále by měly být podle všeho postaveny na architektuře ARM a mít vlastní výpočetní GPU, čímž by měly konkurovat AMD a Nvidii, jejich akcelerátory jsou poměrně drahé (to platí především pro ty od Nvidie). Cílem by mohly být i některé méně náročné cloudové služby společností jako Microsoft, Google nebo Meta, zákazníky ale mohou být také startupy, které si nemohou dovolit dražší hardware společností AMD a Nvidia.
 
O konkrétních konfiguracích procesorů není prozatím nic známo, nevíme tedy, kolik by měly mít jader a podobné detaily. Spekuluje se však o tom, že první procesory by měly být rozesílány k otestování buď na konci letošního nebo počátkem příštího roku. Velkosériová výroba se ale očekává až za rok, tedy v druhé polovině roku 2025.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.