Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Memory Stick Pro - Sony inovuje!

13.12.2002, Petr Hájek, článek
Memory Stick Pro - Sony inovuje!
Sony se brzy chystá představit novou verzi svých paměťových karet Memory Stick s vyšší kapacitou, pravděpodobně příští měsíc na "Consumer Electronics Show". Podle zdrojů nebudou kompatibilní se staršími zařízeními - nové MS používají totiž kvůli dosažení vyšší kapacity odlišnou architekturu. Strop pro starší MS je 128 MB, zatímco nové MS se budou nabízet ve velikostech 256 MB, 512 MB a 1 GB.
Memory Stick paměťová karta představená v roce 1998 je třetí nejprodávanější vyměnitelná flash paměťová karta hned za CompactFlash a SmartMedia. MS karty jednak rozšiřují paměťové možnosti zařízení schopných s nimi pracovat a také umožňují přístrojům získat další dovednosti - např. MS karta s vestavěným digitálním fotoaparátem se dá jednoduše přidat k libovolnému PDA s MS slotem.

Nové MS karty jsou navrženy také s ohledem na vyšší výkon, takže by mělo být jednoduše proveditelné např. pohodlné přehrávání kvalitnějšího videa přímo z karty. Mluvčí společnosti Sony oznámili, že oficiální představení je stále týdny daleko a upozorňuje, že leccos se ještě může změnit. Další komentář Sony odmítlo.

Jak se bude tento nový standard jmenovat ještě není stoprocentně jisté, pracovní název je zatím "Memory Stick Pro".

Za účelem dosažení vyšší kapacity a výkonu, Sony bylo (dle zdrojů) přinuceno v rámci pokroku zastavit další podporu některých zařízení postavených pro dosavadní formát. Vzhledem k tomu, že MS standard podporuje 376 společností, čeká Sony jistě dost vysvětlování.

Sony pracuje ještě na jedné variantě zvýšení kapacity - navíc bude zpětně kompatibilní se zařízeními se starším MS slotem, dosáhne však maximální kapacity 256 MB. Karta bude mít 128 MB na "jedné straně" a po vytažení a přehození přepínače nabídne dalších 128 MB.

Mezi další formáty na trhu patří Secure Digital, MultiMediaCard, SmartMedia, CompactFlash a xD-Picture Card, plus nějaké menší variace pro smartfouny - Memory Stick Duo a Reduced Size MultiMediaCard.

Analytikové se domnívají, že na trhu mají šanci se udržet maximálně 3 standardy, tak se necháme překvapit...
Zdroj: Tech News