Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercedes-Benz: organické akumulátory vypadají velmi slibně

2.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Mercedes-Benz: organické akumulátory vypadají velmi slibně
Začátkem letošního roku byl prezentován vysoce ekologický koncept vozu Mercedes-Benz Vision AVTR s revoluční organickou baterií. Prof. Andreas Hinntenach z Mercedesu nedávno dodal pár dalších detailů o nových elektromobilech značky.
V lednu byl světu ukázán koncept elektromobilu vozu Mercedes-Benz Vision AVTR. Ten má být ekologický nejen svým elektrickým pohonem (pokud se tedy i elektřina pro jeho pohon vyrábí relativně čistě), ale i samotnými materiály, ze kterých má být vyroben. Jeho akumulátor totiž nemá využívat standardní materiály. Hovoří se o tom, že půjde o organický akumulátor postavený na bázi grafenu bez kovů s elektrolytem na vodní bázi a s podporou velmi rychlého nabíjení.
 
Mercedes-Benz Vision AVTR
 
Prof. Andreas Hinntenach se nechal slyšet, že Mercedes-Benz má už funkční prototyp takového článku v laboratoři. Jenže prototyp a komerční nasazení jsou dvě naprosto rozdílné věci. Dokončení vývoje a uvedení na trh skutečně netrvá týdny ani měsíce, mnohdy dokonce ani roky, ale někdy i desetiletí. Mnozí se totiž neustále diví, proč se objevuje tolik revolučních baterií, přičemž žádná z nich není na trhu. Jenže ono je potřeba vyřešit obrovské množství dílčích problémů, najít optimální mix všech vlastností, stylu nabíjení a podobně, přičemž toto trvá hodně dlouho. I Mercedes-Benz sám přiznává, že navzdory funkčnímu článku v laboratoři očekává jeho uvedení na trh zhruba tak za 15-20 let.
 
Dále mluvil o tom, že u elektromobilů s Li-Ion články se v nejbližších letech můžeme těšit na další prodloužení dojezdu o zhruba 20-25 %, nicméně u některých řad vozů chce Mercedes spíše využít těchto vylepšení akumulátorů ke zmenšení objemu i hmotnosti při zachování stejného dojezdu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.