Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercury uvádí PCIe kartu s procesorem IBM Cell

3.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Mercury uvádí PCIe kartu s procesorem IBM Cell
Pokud se vám zdá být váš procesor pomalý a potřebujete výpočetní výkon výrazně zvýšit, možná pro vás má společnost Mercury Computer Systems to pravé. Mercury Cell Accelerator Board je název pro PCI-Express kartu, která disponuje jedním procesorem...
Pokud se vám zdá být váš procesor pomalý a potřebujete výpočetní výkon výrazně zvýšit, možná pro vás má společnost Mercury Computer Systems to pravé. Mercury Cell Accelerator Board je název pro PCI-Express kartu, která disponuje jedním procesorem IBM Cell.



Samozřejmě tato "věcička" není určena pro běžné uživatele, ale pro aplikace, které jsou výpočetně velmi náročné. Základem procesoru Cell, který je na kartě, je 64-bitový čip na architektuře IBM Power s 32kB+32kB L1 cache a 512kB L2 cache.



K tomu je přidáno osm pomocných jader SPE (Synergystic Processing Element), které dává celkem výkon 179GFLOPS, pro srovnání Clearspeed CSX600 s 96 jádry nabízí "pouze" 50GFLOPS a současné nejvýkonnější procesory asi ještě desetkrát méně. Každé SPE je vybaveno 128 registry o šířce 128 bitů a má svých vlastních 256kB paměti. Ke slovu tedy přijdou pouze bezvadné procesory IBM Cell, s jedním vadným SPE najdou své místo například v připravované konzoli Sony Playstation 3.

Procesor IBM Cell je taktován na 2,8GHz. Využívá 1GB XDR DRAM paměti, kde je schopen přes 2×128-bitovou sběrnici dosáhnout přenosové rychlosti 22,4GB/s. Dále je k dispozici 4GB paměti, tentokrát typu DDR2. Karta je vybavena gigabitovým ethernetem a využívá rozhraní PCI-Express x16 s maximální přenosovou rychlostí 4GB/s v každém směru.

Karta rozhodně není žádný drobek, na délku má 31,2cm, na šířku 4,06cm a na výšku 11,15cm. Rozhodně nepotěší maximální spotřeba. Výrobce totiž udává, že karta Mercury Cell Accelerator Board je schopna si vzít až 210W, 75W je dodáváno přes PCIe sběrnici, zbytek přes dva napájecí konektory, oba jsou schopny dodat maximálně 75W.

Taktéž asi příliš nepotěší cena, která činí $7999 (asi 240.000Kč s DPH). K dispozici bude od první čtvrtiny roku 2007, při odběru větších množství se můžete těšit na slevy.

Zdroj: www.mc.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.