Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta po roce končí s AI celebritami, chatboti byli fiaskem

13.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Meta po roce končí s AI celebritami, chatboti byli fiaskem
Loni v říjnu představila společnost Meta nové chatboty, kteří měli připomínat slavné celebrity. Tyto imitace ale uživatele vůbec nezaujaly, po necelém roce totiž neúspěšný projekt potichu končí.
K dalším neúspěšným projektům společnosti Meta patří chatboti, kteří byli představeni v říjnu loňského roku. Meta zde spolupracovala s několika celebritami, na jejichž výstupech byla natrénována AI, takže uživatelé si mohli pokecat se svými oblíbenci, lépe řečeno umělou inteligencí, která tyto oblíbence imitovala. Mezi nimi jsme nalezli jména jako Snoop Dogg, Tom Brady, Naomi Osaka, Dwyane Wade, LaurDIY, Raven Ross, Sam Kerr, Charlie D'Amelio, Israel Adesanya, Chris Paul, Paris Hilton, Kendall Jenner, Roy Choi nebo MrBeast, celkem jich bylo 28. Projekt ale nikoho moc nenadchl.
 
Lidé, kteří tyto chatboti přece jen zkusili, je mnohdy hodnotili jako divné, strašidelné a podobně. Pro společnost Meta to znamená spoustu vyhozených peněz, neboť za práva na tyto osobnosti každé z nich údajně zaplatila částky v milionech dolarů (takže tu patrně mluvíme o čísle přesahující 100 mil. USD). Nyní sice ještě chatboti jsou k dispozici, ale už se explicitně nevážou k celebritám, které mají představovat. Jejich profily na Facebooku a Instagramu navíc zmizely. Meta se nicméně chce věnovat něčemu podobnému, co je nazváno AI Studio. V tomto případě to ale funguje trochu jinak a jde o nástroje, které lidem (včetně oněch celebrit) umožňuje si vytvořit vlastní avatary a AI.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.