Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta vydala finanční výsledky: Metaverse je nadále bezednou dírou na peníze

27.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Meta vydala finanční výsledky: Metaverse je nadále bezednou dírou na peníze
Společnosti Meta (bývalý Facebook) se v poslední době opravdu nedaří. Snad každá nová zpráva je spíše negativního charakteru a výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí jsou takové, že poslaly cenu akcií firmy o zhruba čtvrtinu dolů.
Firma Meta (kdysi Facebook) opravdu nemá šťastné období. Co zpráva, to nějaký problém. Namátkou jen za poslední čtvrtletí: menší pozdvižení vyvolal chatbot Mety, který samotného Zuckerberga označil za hrůzostrašného a manipulativního, Instagram dostal pokutu 405 mil. EUR za porušování GDPR, na firmu se sesypaly minimálně dvě hromadné žaloby za obcházení pravidel v aplikaci pro iOS ohledně zamlčeného sledování, které uživatelé výslovně zakázali. Vyplynulo také na povrch, že Metaverse nechtějí používat nejen uživatelé, ale dokonce ani zaměstnanci, kteří by měli mít od svých nadřízených povinné kvóty, jak dlouho minimálně trávit čas ve virtuálním světě, a britský regulátor Metě neschválil ani nákup firmy Giphy, takže se jí musí zbavit. A poslední finanční výsledky také moc nehýří optimismem. Abychom však nebyli jen negativní, firma je nadále v zisku, a to docela solidním. Takže co je na nich vlastně špatně?
 
Meta logo
 
Prvním problémem je, že společnosti klesly příjmy, a to ne poprvé. Jsou nižší proti letnímu čtvrtletí (Q2/22), ale také proti loňskému roku (Q3/21). S výší 27,71 mld. USD tak jde meziročně o 4,4% pokles. Velmi dobře víme, že Meta se hodně snaží protlačit Zuckerbergův velký sen, virtuální svět Metaverse. Ostatně si podle toho změnila jméno. Dnes sice nemůžeme říci, že to společnosti nevyjde, její snaha ji v budoucnu může vystřelit na vedoucí pozici, to dnes nemůžeme vědět, prozatím je ale její Reality Labs doslova jen bezednou dírou na peníze. Z výše zmíněných 27,71 mld. tvoří příjmy z aplikací (především reklam) 27,43 mld USD a Reality Labs vykázalo příjmy pouhých 285 mil. USD. To znamená, že Metaverse nyní Facebooku přináší pouze 1,02 % příjmů. Optimismu nepřidává to, že jde navíc o nejnižší číslo za poslední 2 roky. Místo toho, aby Metaverse postupně nabýval na síle, už tři čtvrtletí po sobě příjmy divize dramaticky padají (o 20-35 % za čtvrtletí).
 
Jenže ani u toho to nekončí. Zatímco příjmy padají, náklady naopak rostou. Aplikační divize (rozumějte především příjmy z reklam v aplikacích Mety) vykázala zisk 9,34 mld. USD, což znamená solidní 34% provozní marži, ale i zde musíme podotknout, že meziročně se provozní zisk propadl o 28,5 % (čistý mnohem více, viz níže). Podstatně horší je to právě u divize Reality Labs, která se stará o Metaverse. Ty vykázala příjmy oněch 0,285 mld. USD, ale její celková ztráta je hrozivých 3,672 mld. USD. Jinak řečeno, náklady divize činí 3,957 mld. USD. Skoro 4 miliardy nákladů na příjmy necelých 300 milionů, to není moc dobrý byznys. Navíc se pro příští rok předpokládá další výrazné navýšení ztrát, nicméně firma věří, že v dlouhodobém horizontu se jí to vyplatí.
 
Čistý zisk firmy se pak dostal na 4,395 mld. USD, což je meziročně pokles o 52,2 %. Není divu, že akcie společnosti Meta se dnes dramaticky propadly směrem dolů a za dnešek ztratily 23-24 % své hodnoty. Ze 130 USD, za které se obchodovaly včera, dnes spadly na lehce pod 100 USD. Co to znamená? Zatímco v červnu 2021 firma překonala hodnotu 1 bilionu USD (1000 miliard USD), její nynější hodnota je jen 267 miliard USD. Proti svému rekordu 384 USD za akcii v září loňského roku tak spadla o 74 %. Zatímco tehdy byla Meta na 5. místě nejhodnotnějších amerických firem, nyní už není ani v Top 20. Z pozitivních zpráv tu tak máme snad jen to, že Facebooku stále mírně stoupá počet denně aktivních uživatelů (1,984 mld.) i měsíčně aktivních (2,958 mld.), obojí šlo o 0,8 % nahoru proti minulému čtvrtletí a o cca 1,6-2,8 % proti tomu loňskému.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.