Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron 5210: první SSD s paměťmi QLC přichází

22.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Micron 5210: první SSD s paměťmi QLC přichází
Je to společnost Micron, která dostala na trh vůbec první model SSD využívajícího paměti NAND Flash s buňkami QLC. Ty tak dokáží uložit 4 bity, díky čemuž značně vzroste celková kapacita. Ale co výkon a výdrž?
Micron ohlásil, že jeho 5210 Ion Enterprise SSD už proudí na trh, takže se může pochlubit prvním modelem s buňkami typu QLC (Quad Level Cell). Ještě před několika lety přitom nebylo jasné, zda se SSD s takovými buňkami vůbec objeví, neboť výrobci pro jejich výrobu používali stále lepší technologie, až dospěli přibližně k 15 nm. Výsledné buňky už jsou však příliš malé na to, aby udržely dostatečný počet elektronů, díky němuž by se dalo bezpečně rozlišovat mezi více úrovněmi náboje. Situaci však zachránil přechod na vrstvené (3D) paměti NAND Flash, pro což se začaly používat upravené starší technologie, a to například 40nm. Díky vrstvení se mohla navýšit celková kapacita na plochu čipu, a přitom jsou buňky už opět dost velké, a tak mohl přijít rozmach pamětí TLC se 3 bity. 
 
 
Paměti MLC se 2 bity na buňku musí oproti SLC s 1 bitem rozlišovat čtyři stavy oproti dvěma. V případě TLC je to opět dvojnásobek a to samé platí pro QLC, takže jde už o šestnáct úrovní náboje, které značí, jaká z kombinací čtyř bitů je do buňky zapsána. To ostatně ukazuje následující obrázek, dle nějž však také klesne počet možných mazacích a zapisovacích cyklů na cca 1000. To jednoduše proto, že kontroler SSD v postupně degradujících buňkách už nedokáže bezpečně rozlišit mezi tolika stavy náboje. 
 
 
Micron tak poněkud překvapivě uvádí na trh první SSD s QLC NAND Flash, které je určeno pro podnikové nasazení, kde se oceňuje právě výdrž. SSD s TLC buňkami přitom přišly nejdříve v podobě SSD pro běžné zákazníky. Micron navíc o specifikacích svého 5210 Ion mlčí, a tak se není o čem konkrétním bavit. Nicméně formou grafu nám sděluje, že potřeba dlouhé výdrže SSD už není taková, jako dříve a ostatně své nové SSD chce uplatnit v prostředí, kde bude data především číst a ne zapisovat. 
 
 
Z grafu je vidět, že se postupně snižuje zatěžování SSD z hlediska hodnoty DWPD, čili dennímu zápisu objemu dat rovnajícímu se kapacitě SSD. To je však celkem logicky ovlivněno tím, jak postupně roste jejich průměrná kapacita, i když s ní i objem dat, s nímž se pracuje. Lepší srovnání by tak zohlednilo i tyto dva faktory, ovšem to by nezměnilo ten závěr, že v drtivé většině jde pouze o maximálně jeden celkový přepis SSD za den. V případě SSD v osobních počítačích bývá zátěž ještě mnohem nižší, však kdo může říci, že za den na své SSD zapíše tolik dat, jaká je jeho kapacita?
 
 
Vedle toho však nové Ion nebudou vynikat ani v zápisu dat, což šlo očekávat, protože v tom netrhají rekordy ani TLC, kde si výrobci obvykle vypomáhají vyhrazením části SSD pro vytvoření paměti s buňkami SLC pro rychlý zápis dat. Ta ale mívá velice omezenou kapacitu a data se z ní pak musí ještě vyprazdňovat, čili přepisovat do TLC buněk.  
 
Lze očekávat, že SSD s buňkami QLC postupně proniknou i do osobních počítačů a je otázka, co nám přinesou právě především s ohledem na rychlost zápisu a výdrž. Micron 5210 nabídne kapacity 1,92 TB až 7,68 TB, a to v čipech se 64 vrstvami, které mají samy kapacitu 1 Tb.