Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron má 2Gbit DDR3 čipy, zatím ale není zájem

7.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
Micron má 2Gbit DDR3 čipy, zatím ale není zájem
Dnes Micron vyrábí 1Gbit DDR3 čipy 78nm procesem a jsou tak řešením s nejmenším poměrem "cena za bit", poněvadž mají menší plochu než 512Mb DDR2 čipy. Tyto DDR3 čipy již byly validovány společností Intel. Nyní se už začíná hovořit i o 2Gbit...
Dnes Micron vyrábí 1Gbit DDR3 čipy 78nm procesem a jsou tak řešením s nejmenším poměrem "cena za bit", poněvadž mají menší plochu než 512Mb DDR2 čipy. Tyto DDR3 čipy již byly validovány společností Intel. Nyní se už začíná hovořit i o 2Gbit čipech.



Ty by měly přijít na trh až někdy v průběhu roku 2008 a to jen proto, že po nich zatím není poptávka. Jinak se totiž Micron nechal slyšet, že s jejich výrobou je schopen začít kdykoliv. Zdá se tedy, že se objeví až v průběhu léta 2008 a nejprve budou určeny do serverové oblasti, až poté pro klasická PC.

DDR3-1600 čipy budou k dispozici až po přechodu výroby na 68mm. To by mělo nastat někdy v roce 2009. Co se týče zastoupení DDR3 pamětí na trhu, předpokládá se jejich masovější rozšíření až bude rozdíl cen mezi DDR2 a DDR3 pamětmi kolem 10-20%.

DDR2 paměti už rozhodně levnější nebudou, jejich cena už nemá žádný prostor kam by mohla klesnout (už nyní je na hranici výrobnách nákladů), spíše se nyní s příchodem letních prázdnin očekává jejich mírný nárůst. Počítá se s tím, že DDR3 paměti budou v druhé polovině roku 2007 zaujímat asi 5-10% trhu s pamětmi, na druhou polovinu roku 2008 se počítá s cca 20-25% a vítězství DDR3 pamětí nad DDR2 se odhaduje až na rok 2009.

Zdroj: www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.