Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron uvedl 256GB paměťové moduly DDR5-8800 formátu MRDIMM

19.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Micron uvedl 256GB paměťové moduly DDR5-8800 formátu MRDIMM
Společnost Micron představila nové vysokokapacitní paměťové moduly MRDIMM, které mají kapacitu až 256 GB na modul. Zajímavé mají být i extrémně vysokou rychlostí, jde totiž o standard DDR5-8800.
Od společnosti Micron tu máme nové zajímavé paměťové moduly formátu MRDIMM (odpovídají standardu MCRDIMM). Ty jsou určené pro datová centra, výpočty s AI, HPC a podobná nasazení. Kombinují více ranků do jednoho modulu DIMM a v nabídce budou s kapacitami 32 GB, 64 GB, 96 GB, 128 GB a dokonce i 256 GB. Překvapí i velmi vysokou rychlostí, jde totiž o standard DDR5-8800, což má podle výrobce proti stejně velkým modulům RDIMM DDR5-6400 navýšit propustnost o 30-39 % dle kapacity. A to je dost zásadní zrychlení. Díky tomu by se např. mělo zásadně zrychlit zpracovávání algoritmů využívajících AI. Současně se mají také o 40 % snížit latence a o 15 % zvýšit efektivita komunikace přes sběrnice.
 
Nové paměti budou prozatím podporovány jen procesory Intel Xeon 6. generace, konkrétně čipy Granite Rapids, přičemž ty mají umět až 12kanálovém zapojení operačních pamětí. Problémem je akorát to, že MRDIMM zatím nebyl oficiálně představen organizací JEDEC, jde tedy o řešení, které trochu předběhlo dobu. Až JEDEC tento standard zveřejní, Micron se nechal slyšet, že bude podporovat standard schválený touto organizací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.