Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft a Facebook už mají nejrychlejší podmořský kabel

27.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft a Facebook už mají nejrychlejší podmořský kabel
Nejrychlejší pochopitelně ve vztahu k jeho propustnosti, samotný kabel se nepohybuje a společnosti Microsoft, Facebook a Telxius doufají, že se ani pohybovat nebude. Vede Atlantikem a spojuje Virginii se Španělskem. 
Společnosti Microsoft, Facebook a Telxius tak už dokončily svůj velký projekt počítající se 6600 kilometrů dlouhým podmořským kabelem Marea, který vede mezi španělským Bilbaem a Virginia Beach, a to v hloubce až 5,2 kilometrů. Jde sice pouze o jeden z kabelů, který propojuje Spojené státy s Evropou, ale jde také o ten s nejvyšší datovou propustností. 
 
 
Marea dokáže každou sekundu přenést 160 Tb (20 TB) dat a také nevede obvyklými místy jako jiné kabely propojující Evropu s USA, což Microsoft zvolil schválně. Lze si totiž představit, že nějaká přírodní katastrofa, jako zemětřesení na mořském dně nebo velká nepřízeň počasí, by mohla kabely vyřadit z provozu a pak je jen dobře, že některé povedou zcela jinudy. Právě kabel Marea tak má za úkol plnit i funkci zálohy pro internetové spojení s USA. 
 
Projekt Marea byl právě spuštěn i na základě toho, co předvedl v roce 2012 hurikán Sandy, který zasáhl východní pobřeží USA. Ten způsobil velké škody na počítačových sítích a jiné infrastruktuře, a to zvláště v New Jersey a New York City, kde ústily všechny transatlantické kabely, a komunikace mezi celou Severní Amerikou a Evropou byla kvůli tomu značně omezená. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
A krom toho Marea samozřejmě poslouží i pro posílení komunikace vzhledem k rostoucí potřebě propustnosti mezi USA, Evropou i Afrikou. Už nyní mezi USA a Evropou proteče o 55 % více dat než skrz pacifické linky a o 40 % více dat než skrz ty latinskoamerické. To je ostatně logické vzhledem k naší kulturní provázanosti. 
 
Microsoft také uvádí, že kabel Marea s délkou kolem 6600 kilometrů také váží 4,5 milionů kilogramů, což odpovídá asi 34 plejtvákům obrovským. Aby tomu rozuměl i našinec, pak to můžeme přepočítat na asi 4250 vozů Fabia 1,2 HTP.