Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chce licenční poplatky od autorů Open Source OS a aplikací

15.5.2007, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chce licenční poplatky od autorů Open Source OS a aplikací
Software s otevřeným kódem porušuje naše patenty, říká společnost Microsoft dle serveru DailyTech. A zatímco zastánci Open Source namítají, že tento software napomáhá své odvětví vyvíjet daleko lépe než cokoliv, s čímž může přijít Microsoft,...
Software s otevřeným kódem porušuje naše patenty, říká společnost Microsoft dle serveru DailyTech. A zatímco zastánci Open Source namítají, že tento software napomáhá své odvětví vyvíjet daleko lépe než cokoliv, s čímž může přijít Microsoft, ten zase soudí, že Open Source potlačuje vývoj a inovace.



A tyto inovace hodlá Microsoft bránit oháněje se svými patenty, které prý vidí jako 'krev softwarového průmyslu' a bez nich by prý pokrok v softwaru nepostupoval takovým tempem. Ve světle toho Microsoft vidí Linux a další Open Source projekty jako software, který stojí s mnoha jeho patenty v rozporu, a proto si nárokuje právo na licenční poplatky od výrobců různých distribucí Linuxu a v podstatě i po koncových uživatelích. Pro magazín Fortune se vyjádřil Steve Ballmer, CEO Microsoftu: "Žijeme ve světě, kde respektujeme a podporujeme respektování duševního vlastnictví. [Open Source komunita bude muset] hrát podle těch samých pravidel jako zbytek odvětví. Co je fér, je fér."



Také Brad Smith z Microsoftu přispěchal se slovy, že patenty jsou v dnešní době potřebné k ochraně inovace. Dle něj samotný kernel Linuxu porušuje 42 patentů Microsoftu. Navíc grafická rozhraní Linuxu, jako například KDE, porušují dalších 65 patentů. Microsoft se však nezastavuje pouze u Linuxu, ale pouští se i do Open Office a dalších, které zase porušují 60 patentů. Microsoft chce proto po zainteresovaných firmách a výrobcích Open Source SW jednoduchou věc - aby zaplatili.

Novell, firma stojící za SUSE Linux, se již před nějakým časem s Microsoftem dohodla, že si vzájemně nebudou žalovat zákazníky, protože Novell by podáním žaloby porušil podmínky GPL licence. Novell se zavázal platit Microsoftu jisté procento z příjmů Linuxu až do roku 2011. Microsoft však také již zpětně zaplatil 108 mil USD a dalších 240 mil USD, což je prý více, než od Novellu dostal. Vítězem je zde však stejně Microsoft, protože Novell podepsáním dohody v podstatě přiznal, že porušuje patenty Microsoftu. Nyní se čeká, co Microsoft podnikne dál. Eben Moglen, výkonný ředitel Software Freedom Law Center, říká, že vypukne obrovská válka na poli patentů. To by mohlo mít pro Open Source komunitu nakonec velmi neblahé následky, i když Open Source, to rozhodně není pouzel Linux a přidružené projekty.

Zdroj: DailyTech