Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft dále prosazuje svůj obrazový formát HD Photo

9.3.2007, Jan Vítek, aktualita
Microsoft dále prosazuje svůj obrazový formát HD Photo
V minulosti již bylo učiněno dost pokusů o nahrazení letitého formátu JPEG, jenž by si popravdě řečeno již zasloužil vystřídat. Microsoft pro tento účel už nějakou dobu pod původním názvem "Windows Media Photo" vyvíjí svůj vlastní formát,...
V minulosti již bylo učiněno dost pokusů o nahrazení letitého formátu JPEG, jenž by si popravdě řečeno již zasloužil vystřídat. Microsoft pro tento účel už nějakou dobu pod původním názvem "Windows Media Photo" vyvíjí svůj vlastní formát, který jen nedávno přejmenoval na "HD Photo". Nyní umožňuje majitelům Adobe Photoshop CS2 a CS3, aby si s pomocí speciálního plug-in modulu nový formát vyzkoušeli.



Dle firmy tento nový formát pro digitální fotografie (využívá přípony .wdp nebo .hdp) nabízí nejlepší řešení pro jejich editování a ukládání. V porovnání s JPEG to má být dvakrát efektivnější komprese s méně artefakty - jinými slovy lepší kvalita obrázku, který zabírá 2x méně úložného prostoru. Bezztrátová komprese má přitom původní data zmenšít asi 2,5x. Microsoft svou novinku také přirovnává k JPEG 2000, avšak oproti němu je prý zapotřebí výkon procesoru na úrovni starého JPEG.

Server TG Daily HD Photo zběžně vyzkoušel a označil ho jako 'nevypočítatelné'. Srovnatelně kvalitní JPEG byl nový formát schopen překonat v nárocích na úložný prostor jen v některých případech a redaktoři nebyli v HD Photo schopni vytvořit bezztrátový obraz, který by zabral méně místa než JPEG v nejvyšší kvalitě. V porovnání s jinými formáty nabízejícími bezztrátovou kompresi, jako TIFF, měly data ve formátu HD Photo o 40 - 70% menší velikost. Další informace ohledně srovnání HD Photo a JPEG 2000 můžete nalézt zde.

Zdroj: TG Daily