Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge je nyní druhý nejpopulárnější prohlížeč

6.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Edge je nyní druhý nejpopulárnější prohlížeč
NetMarketShare hlásí, že popularita webového prohlížeče Microsoft Edge v poslední době prudce vzrostla a díky tomu se nyní z něj stala světová dvojka. Je ale třeba dodat, že Firefox tomu šel naproti. 
Vypadá to, že se Microsoftu začala sázka na výměnu enginu svého prohlížeče Edge vyplácet. Přechod na Chromium byla totiž hlavní změna, která Edge v poslední době potkala, takže nárůst popularity si můžeme spojit právě s ní. Jenomže Edge by nyní nebyl na druhém místě, kdyby v posledním období neztrácel Firefox. 
 
 
Řešíme tu pochopitelně druhé a třetí místo, protože na naprosto neohrozitelné první příčce je samotný Chrome od Googlu s aktuálním podílem 68,5 procent, který ani nemá cenu do grafu dávat, protože jinak by nevynikly změny v popularitě dalších prohlížečů. 
 
 
Světová dvojka totiž nemá ani 8 procent, ovšem Microsoft byl donedávna ještě rád za to, že podíl jeho prohlížeče Edge neklesl pod 5 procent. Na konci předchozího roku ovšem Edge předhonil dinosauří Internet Explorer 11 a v březnu pak i Firefox, který však tomu šel už celý rok naproti. Jeho podíl jde totiž mírně, ale vytrvale dolů a možná že by časem spadl na třetí pozici i bez nástupu Edge. Je také zřejmé, že Microsoft díky kombinaci podílů svých dvou hlavních prohlížečů, mohl být pokládán za světovou dvojku už dříve a nyní si svou pozici ještě upevnil. 
 
Prohlížeč Podíl
Chrome 68,50%
Edge 7,59%
Firefox 7,19%
Internet Explorer 11 5,60%
Safari 3,62%
QQ 2,41%
Sogou Explorer 1,88%
Opera 1,14%
Yandex 1,01%
UC Browser 0,42%
 
Microsoft Edge tak dokázal zaujmout, a to bezesporu i tím, že nabízí podporu rozšíření vytvořených pro samotný Chrome a vedle toho je také na stejné úrovni, co se týče výkonu a kompatibility. Právě kompatibilita byla nejspíše hlavní důvod, proč Microsoft přešel na Chromium, což je spojeno s dominancí Googlu a jím prováděnými změnami, na něž Microsoft dříve nedokázal včasně reagovat. 
 
Nyní navíc můžeme očekávat, že chromiový Edge se díky jarní aktualizaci dostane na ještě větší počet počítačů a že Microsoft se bude snažit této příležitosti využít pro jeho rozšíření.