Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge je více než dvakrát rychlejší než Chrome

17.7.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft Edge je více než dvakrát rychlejší než Chrome
Nový prohlížeč je více než dvakrát rychlejší než konkurenční Chrome. Alespoň ta jeho verze, která byla zpřístupněna v rámci sestavení 10240 Windows 10. Je Edge novým černým koněm Microsoftu?
Byly doby, kdy internetu kraloval Internet Explorer. Díky dominanci Windows šlo o dominantní prohlížeč. Ale jak šel čas a s ním i některá nešťastné kroky Microsoftu, Internet Explorer se postupně spíše stal synonymem pro pomalý a standardy příliš nerespektující prohlížeč. Tedy zejména mezi odborníky. Microsoft to určitě ví, takže ve Windows 10 přichází s Edgem.

A protože si Microsoft s Edgem věří, neváhal ho podrobil internetovým benchmarkům. Podle blogu Microsoftu je Edge aktuálně v testech rychlosti JavaScriptu o 112 % rychlejší než konkurenční Chrome. Konkrétně jde o test WebKit Sunspider JavaScript. Dále je o 11 % rychlejší v testu Googlu Octane a o 37 % rychlejší v testu Apple Jetstream. Tedy velmi působivé výsledky.

Microsoft Edge je založen na jádře EdgeHTML. To vniklo důslednou optimalizací a vyčištěním původního jádra Trident z Internet Exploreru. Microsoft prý zvažoval i použití některého open source jádra, nejpravděpodobněji WebKitu (respektive Blink), ale nakonec se rozhodl pro jistější cestu vytvoření vlastního nového jádra na základě vlastní technologie.


Logo Microsoft Edge


V Redmondu tedy vývojáři nakonec vzali původní jádro Trident, odstranili části podporující zastaralé standardy a provedli důslednou optimalizaci. No a vypadá to, že se vše podařilo. Alespoň uvedené výsledky v testech se tomu zdají nasvědčovat. Na okraj – podle všeho to vypadá, že Edge bude k dispozici jen ve Windows 10. Jiné verze Windows ani Android a iOS podporovány nebudou.

Ale protože je svět podnikových informačních systémů konzervativní a firmy používají řadu letitých intranetových aplikací, bude ve Windows 10 k dispozici vedle Edge také starý dobrý Internet Explorer. Firmy se tak nemusí bát o zpětnou kompatibilitu Windows 10 s řešeními založenými na starších standardech. Jen budou muset oželet rychlost Edge a používat Internet Explorer.

Microsoft Edge nabízí kromě působivého výkonu, také lepší techniky zabezpečení (například správa paměti a sandboxing), což na dnešním nebezpečném internetu rozhodně není na škodu věci. Prohlížeč je vytvořen jako univerzální Windows aplikace, takže bude bez problémů pracovat od mobilu po desktop (nebo obří Surface Hub). Ovládání bude možné dotykem a klasicky.

Zatím tedy všechno nasvědčuje tomu, že prohlížeč Microsoft Edge se zařadí mezi vydařené redmondské inovace. Tomu by mohlo napomoci i jeho otevření třetím stranám a podpora různých rozšíření. Navíc bude Edge průběžně stále vylepšován v rámci průběžného zdokonalování Windows 10.

Bude z Edge nový černý kůň mezi prohlížeči?

Zdroj: WinBeta