Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft jde proti GPLv3

19.7.2007, Jan Vítek, aktualita
Microsoft jde proti GPLv3
Společnost Microsoft říká, že software s novou licencí GPLv3 není pod ochranou dohody o patentech, kterou nedávno podepsala s distributorem Linuxu Linspire. Dle Microsoftu se to tak týká softwaru, který je tvořen nebo obsahuje "Foundry Products,...
Společnost Microsoft říká, že software s novou licencí GPLv3 není pod ochranou dohody o patentech, kterou nedávno podepsala s distributorem Linuxu Linspire. Dle Microsoftu se to tak týká softwaru, který je tvořen nebo obsahuje "Foundry Products, Clone Products, GPLv3 Software, or Other Excluded Products" (Microsoft tyto termíny osvětluje zde). Tento dokument byl zveřejněn jen pár týdnů poté, co Microsoft učinil s Linspire dohodu, která měla chránit uživatele Linuxu před patentovými nároky.



Free Software Foundation nedávno totiž zveřejnila třetí verzi GPL - General Public Licence, která mimo jiné zakazuje uživatelům této licence vytvořit dohodu týkající se patentové ochrany s vývojáři komerčního software. Dále také zakazuje společnostem šířícím software pod GPLv3 licencí žalovat další uživatele software se svobodnou licencí. To však Microsoft odmítá a v podstatě říká, že tyto body nemají žádnou váhu v právním světě.



Kromě vyřazení GPLv3 ze smlouvy s Linspire se Microsoft také nechal slyšet, že nebude distribuovat žádný GPLv3 software v rámci aliance s Novellem a evidentně nechce o GPLv3 vůbec vědět. Někteří lidé věří, že odstranění GPLv3 software z patentové ochrany se chce Microsoft vyhnout potenciálním situacím, které by mu mohly bránit ve vedení právních sporů s uživateli software s licencí GPLv3, kdyby k takovým došlo. Firma stále říká, že Linux a ostatní porušují 235 jejích patentů, ale více specifická v tomto bodě není. Dost lidí by tedy zajímalo, co se za těmito patenty skrývá a čím dál více sílí přesvědčení, že i kdyby byly Microsoftem zveřejněny, v tu ránu by byly rozprášeny, což firma ví a proto jimi jen hrozí.

Zdroj: InformationWeek