Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft na vzestupu jako výrobce počítačů, v USA už je v Top 5

12.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft na vzestupu jako výrobce počítačů, v USA už je v Top 5
Microsoft jsme vždy považovali za softwarovou firmu a spíše okrajového výrobce hardwaru, a to především kvalitních periferií. Microsoft se ale stále více prosazuje mezi výrobci počítačů a dle Gartneru už je v USA mezi nejlepšími pěti. 
Microsoft tak už dle společnosti Gartner patří mezi nejdůležitější výrobce počítačů dle prodejů v USA, a to zcela čerstvě dle čísel za třetí letošní kvartál, který nedávno skončil. Microsoft se tak probojoval mezi pět největších prodejců ve Spojených státech, což dokázal i přes celkovou stagnaci průmyslu. Ten přitom poznamenává nedostatek procesorů i čipsetů Intelu, a to zvláště mobilních, na než Microsoft sází. 
 
 
Dle nejnovějších čísel se na celosvětový trh s PC v posledním kvartálu dodalo 67,2 milionů počítačů, což je téměř stejné jako před rokem. Je to ale také výsledek zvýšených prodejů v EMEA, Asii/Pacifiku a Japonsku, zatímco v USA a Latinské Americe nastal propad. 
 
 
Mezi největší celosvětové výrobce Microsoft zatím nepatří, tam dominují firmy Lenovo a HP přetahující se o prvenství, bezpečné třetí místo má Dell a pak tu je Apple, Acer a Asus. Všichni ostatní výrobci pak drží pouze 19,2 procenta trhu a mezi nimi i Microsoft. 
 
 
Ovšem v USA jsou čísla jiná. Tam vedou společnosti HP a Dell, za nimi je pak s odstupem světová jednička Lenovo, následuje Apple a konečně Microsoft. Ten je sice v první pětici, ale i tak má oproti ostatním jen malý podíl v podobě 4,1 %. 
 
Mikako Kitagawa, hlavní analytik firmy Gartner, se nyní obává o vývoj v posledním kvartálu. V tom třetím se neukázaly žádné výrazné dopady nedostatečné nabídky Intelu, ale to by se mohlo změnit s ohledem i na ceny. Nicméně i tak se očekává, že dopad bude krátkodobý a zasáhne začátek roku 2019. Stejně tak se očekává, že Intel bude prioritně vyrábět hi-end procesory, a tak firmě AMD nabídne příležitost především v nižších segmentech. 
 
Nám se ale chce dodat, že AMD bude rozhodně mít co nabídnout také v hi-endu. Však i nové 18jádrové procesory Core i9 budou za cenu 32jádrových Threadripperů a plánovaný 28jádrový procesor Intelu pro pracovní stanice bude mít cenu už zcela mimo záběr AMD. 
 
Zdroj: Gartner