Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nabídl další pohled pod pokličku příštích Windows Mobile

5.11.2004, Petr Hájek, článek
Microsoft nabídl další pohled pod pokličku příštích Windows Mobile
Pan Mike Wehrs, ředitel technologií a standardů v mobilní divizi Microsoftu, se se zahraničními novináři podělil o svoji vizi příštích verzí operačního systému Windows Mobile a
několik obecných plánů do budoucna. Dnes si tedy povíme několik zajímavostí k ovládání příštích Pocket PC hlasem, jak na tom budou ohledně power managementu a něco dalších věcí.
Ovládání hlasem

Mr. Wehrs sdělil, že ovládání hlasem má být pro příště pevnou součástí systému, což by mělo umožnit uživateli u svého handheldu pohodlné ovládání celé řady věcí s pomocí mluveného slova, takže po stylu nebude třeba sahat tak často. Microsoft zvažoval přidání této dovednosti již do Windows Mobile 2003, ale bylo by s novou verzí OS nutné upravit přidružená API. Když byli tázáni samotní developeři, shodli se většinou na tom, že odložení implementace této vlastnosti do některé z pozdějších verzí bylo tou nejlepší volbou.

Inteligentní Power Management

První indicie naznačují, že mezi dalšími vlasnostmi příštích Windows Mobile bude i inteligentní power management. Co si pod tímto pojmem představit? U PDA půjde nastavit automatická správa systémových věcí od taktu procesoru až po intenzitu podsvícení na základě odpozorovaných zvyků uživatele. Pokud si například Pocket PC bude pamatovat, že jej uživatel nabíjí takřka neustále, nabídne vyšší podsvícení a naopak, pokud se PDA ke šťávě dostane jen občas, bude jí šetřit kde to jen půjde.

Hladký přechod mezi sítěmi

Zástupce Microsoftu také sdělil, že budoucí zařízení vybavená Windows Mobile budou schopna snadného přechodu mezi různými sítěmi. Tato vlastnost se již objevila u komunikátoru HP iPAQ h63xx, ale sem byla doplněna vývojáři HP a nikoliv Microsoftu. Tuto vlastnost hodlá Microsoft přidat, protože se (velmi správně) domnívá, že Pocket PC budoucnosti bude muset umět pracovat v celé řadě pásem a s různými technologiemi - Wi-Fi, CDMA, GSM/GPRS/EDGE etc.

A tyto vlastnosti budou kdy?

Tak to pan Wehrs po jistotu nesdělil a dokonce ani výslovně neuvedl, že některá z výše uvedených dovedností bude do budoucích Windows Mobile přidána, předpokládá se ale, že dalšího velkého release nazvaného patrně "Windows Mobile 2005," se dočkáme někdy v průběhu příštího roku.
Zdroj: Brighthand