Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Office 2007 nebude podporovat ukládání PDF ani do XPS

5.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Office 2007 nebude podporovat ukládání PDF ani do XPS
Nový kancelářský balík Office 2007 měl mezi jinými vylepšeními přinést podporu vytváření formátu PDF. Zatímco poslední betaverze Office ji podporuje, konečná verze export do PDF podporovat nebude na žádost společnosti Adobe. Ta jinak hrozí...
Nový kancelářský balík Office 2007 měl mezi jinými vylepšeními přinést podporu vytváření formátu PDF. Zatímco poslední betaverze Office ji podporuje, konečná verze export do PDF podporovat nebude na žádost společnosti Adobe. Ta jinak hrozí stížností a žalobou minimálně v Evropě (v jiných světadílech možná podpora zůstane, ale to je nepravděpodobné).



Společnosti Adobe se nelíbí, že nový Office má nabízet ukládání do formátu PDF i do formátu XPS (XML Paper Specification), obdoby PDF od Microsoftu. Společnost Microsoft by tak do svých produktů opět zahrnula software, za který se musí jinde platit, alespoň u Adobe. Monopolní postavení Microsoftu by se tak opět zvýšilo.

Přesto je na trhu spousta software, který je zadarmo a export do PDF podporuje (jeden z nejpoužívanějších je např. OpenOffice). Adobe chce, aby Office 2007 tuto součást přímo neobsahoval a byl k dispozici pouze pro stažení za peníze. Tím by se Office prodražil.

Microsoft toto samozřejmě nechce a snaží se najít jakoukoli cestičku, která mu umožní nabízet export do PDF zadarmo. Tedy lépe řečeno, když bude tato funkce v novém Office zadarmo, lidé mnohem raději upgradují ze stávajících Office na novější. Microsoft si tak přijde na nemalou částku peněz za prodané Office. Bez podpory zdarma bude zájem o nový Office menší, tím ale nechci říct, že celý úspěch nového Office stojí na PDF formátu.

Je zde tedy snaha dohodnout se s Adobe tak, aby mohl PDF do Office zahrnout. Chce tedy nabízet export do PDF ve formě pluginu ke stažení zadarmo (tedy jej přímo neintegrovat), na oplátku hodlá do operačního systému Windows Vista zahrnout Adobe Acrobat Reader a Flash.

Nový Office 2007 rovněž nebude podporovat ani nový formát Microsoft XPS (znám také jako "Metro"). Podpora jeho prohlížení však bude v operačním systému Windows Vista zahrnuta. Zda se společnosti ještě nějak dohodnou, ukáže až čas.

Zdroj: www.microsoft-watch.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.