Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft omylem nabídl Windows 11 uživatelům W10, jejichž PC nesplnila požadavky

1.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft omylem nabídl Windows 11 uživatelům W10, jejichž PC nesplnila požadavky
Operační systém Windows 11 má určité minimální požadavky, které např. zahrnují přítomnost Trusted Platform Module (TPM). Microsoft však před několika dny vyzval k aktualizaci na Windows 11 i uživatele, kteří toto nesplňovali.
Microsoftu se občas něco nepodaří a před několika dny to byla výzva k aktualizaci na operační systém Windows 11. Ta se řídí specifickými požadavky na počítač a mezi nimi je např. i přítomnost Trusted Platform Module (TPM) 2.0. Přesto se u některých uživatelů se starším systémem Windows 10 (verze 22H2, 21H2 a 20H2), jejichž PC tyto požadavky nesplňovalo, objevila výzva k upgradu. Aktualizaci sice bylo možné spustit, ale nikoli dokončit.
 
Microsoft Windows 11
 
Microsoft chybu opravil ještě týž den a změna se během následujících desítek hodin projevila ve zmizení této výzvy. Windows 11 sice bylo možné v minulosti možné nainstalovat i na počítače, které nesplňují požadavky na systém, ale to v posledních týdnech vede ke zobrazování varovného hlášení ve spodní části obrazovky o nepodporovaném systému.
 
 
Pokud jde o tržní podíl operačních systémů Microsoftu, Windows 10 je dle Statcounteru stále králem se 73,3 % (tržní podíl dokonce poslední dva měsíce stoupá), Windows 11 se dostal na 19,1 %. Na třetím místě je Windows 7 s pouhými 5,4 %. Windows 7 totiž v posledních měsících hodně spadl, ještě v prosinci měl 11,2 %, uživatelé pak přecházeli především na Windows 10, což vysvětluje jeho zvyšující se podíl v posledních dvou měsících. Windows 8.1 mají 1,15 %, Windows 8 padají na 0,52% a Windows XP najdeme ještě na 0,46 % počítačů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.