Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft omylem vypustil interní sestavení Windows s novým Start menu

25.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft omylem vypustil interní sestavení Windows s novým Start menu
Microsoftu uniklo na veřejnost jeho interní sestavení systému Windows 10, díky čemuž se můžeme podívat na nové, nebo lépe řečeno prostě jiné Start menu. To bylo v této verzi zcela přepracováno. 
Microsoft pravidelně poskytuje tzv. Insiderům pracovní sestavení systému Windows 10, což slouží především pro otestování nových funkcí. Samotní Insideři se tak mohou podívat na to, co všechno může, ale nemusí příští verze systému nabídnout. Nyní se ale přihodilo, že se na světlo světa dostala verze Windows 10, která pro veřejnost určena nebyla. 
 
 
 
Ta ukázala takovéto Start menu, které rozhodně nevypadá dokončeně. Ukazuje se na něm jednak nám už dobře známá lišta s tlačítky Napájení, Nastavení, Dokumenty, atd. Zcela odlišná je ale hlavní část, která už neobsahuje žádné obvyklé dlaždice a ani abecední seznam nainstalovaných aplikací, ale místo pro uživatelova avatara, vyhledávací políčko a pak už pole s ikonkami aplikací či funkcí. Vypadá to, že nahoře budou ty nejčastěji používané. 
 
Je velká otázka, zda se tato podoba stane základem pro nově pojaté Start menu, s nímž se opravdu setkáme v některé z příštích verzí systému Windows 10, anebo jde prostě o něco, co si Microsoft jen tak interně testuje. Může také jít jen o jednu z několika podob, o nichž se v Redmondu uvažuje, a to také třeba jen pro počítače vybavené dotykovým displejem. 
 
 
Toto menu se nachází v pouze 32bitové verzi systému sestavení 18947. Mohlo by to vypadat, že snad půjde o Start menu určené pro systémy instalované na slabé počítače, čili třeba levné tablety. Mluvíme konkrétně o Windows Lite, v němž už Microsoft s jednodušším Start menu experimentoval. Jenomže dle dostupných informací jinak jde o systém Windows 10 Pro, který rozhodně není určen pro low-endová domácí PC. Sestavení 18947 je dle Insiderů také tzv. kanárkovská verze, což znamená, že jako taková zatím neprošla ani interním testováním v Microsoftu. 
 
Od Microsoftu jsme se už také dozvěděli, že má jít skutečně o chybu a že toto sestavení se nemělo dostat na veřejnost.