Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Pocket PC 2002 - Phone Edition

20.2.2002, Štěpán Mrázek, článek
Microsoft Pocket PC 2002 - Phone Edition
Trend mnoha verzí jedněch "voken" se nevyhýbá ani operačnímu systému pro kapesní počítače. Nyní se jedná o verzi speciálně určenou pro mobilní telefony, tedy přesněji pro...
Včera, během tiskové konference konané na 3GSM World Congress 2002 ve Francii v Cannes, byla odhalena další metamorfóza operačního systému Microsoft Pocket PC 2002. Tentokráte se jedná o tzv. Phone Edition, tedy verzi určenou pro mobilní telefony. Spolu s tímto operačním systémem se objevil také nový termín - WDA. Jestliže PDA znamená Personal Digital Assistant, pak WDA znamená Wireless Digital Assistant. S tímto pojmem se budeme v následujících letech setkávat mnohem častěji.

Pozn.: Jestliže jsem v minulosti používal pojmů smartphone či komunikátor, pak myslím, že nyní je možné brát pojem WDA jako standard.

Cílem společnosti Microsoft při vývoji tohoto operačního systému byla hladká integrace kapesního počítače a mobilního telefonu. Důraz byl kladen zejména na one-touch vytáčení přímo ze seznamu, schopnost editovat PIM záznamy přímo z telefonní aplikace a začlenění služeb SIM (subscriber identity module).

Další hlavní oblastí byla integrace všech funkcí známých ze současných mobilních telefonů a přidání některých dalších, jako je například osobní vyzvánění pomocí *.WAV souborů, SMS seznam (schválně si tipněte kolik SMS se vejde do paměti dnešních Pocket PC), etc.

Dalším cílem společnosti Microsoft je vzdálená synchronizace dat přes ActiveSync server a synchronizace remote desktop (funkce známá z Windows XP), dále pak podpora WiFi či multiple WAN. Spolu s oznámením Pocket PC 2002 Phone Edition (předpokládám, že se ustálí zkratka PPC PE či něco podobného) oznámila společnost Hewlett-Packard záměr přinést zákazníků v Evropě a Asii nový model HP Jornada 928 WDA s podporou GSM/GPRS.

Odkazy na screenshoty operačního systému Pocket PC 2002 Phone Edition


Zdroj: InfoSync