Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Pocket PC 2002

19.10.2001, Štěpán Mrázek, článek
Microsoft Pocket PC 2002
Společnost Microsoft uvedla na trh nejnovější verzi operačního systému určeného pro kapesní počítače. Microsoft Pocket PC 2002 uvádí mnoho novinek zejména v oblasti multimédií, vzdáleného přístupu k serverům či bezdrátovou komunikaci.
Operační systém Microsoft Pocket PC 2002 přináší některé novinky, které zpříjemní práci s kapesním počítačem a jiné které naopak usnadní komunikaci. Mezi ty první můžeme směle zařadit možnost uživatelského vzhledu obrazovky pomocí skinů, či nový Windows Media Player 8 s podporou Windows Media Video a Audio a to včetně streamingu.

Poznámka
Osobně možnost přehrávání videa na PDA nechápu jako příliš užitečnou funkci. Myslím, že tato zařízení jsou určena k poněkud jiným (pracovním) účelům.

Další nové vlastnosti již znějí mnohem slibněji. Pomocí Terminal Services se uživatelé mohou připojit ze svých kapesních počítačů ke vzdálenému serveru s operačním systémem Windows. Tato aplikace také podporuje dlouhá hesla a přináší možnost připojení prostřednictvím VPN (virtual private network).

Další změny prodělaly možnosti připojení, zejména pomocí bezdrátových technologií. Nyní je možné připojovat se od lokálních počítačových sítí (802.11b), přes sítě s omezeným dosahem (Bluetooth) až po rozsáhlé sítě (GPS, GPRS či CDPD).

Pro komunikaci je možné používat službu MSN Messenger Service, která obsahuje funkci MyText. Díky této funkci si můžete nadefinovat nejběžnější odpovědi a ty potom využít při komunikaci. Služba ActiveSync 3.5 zdokonaluje synchronizaci s PC pomocí USB kabelu a také vylepšuje možnosti dálkové synchronizace.

Poznámka
Jedny z prvních přístrojů vybavených operačním systémem Microsoft Pocket PC 2002 byly prezentovány na výstavě Invex. Informace o nich vám přineseme po víkendu a nyní mohu říci, že se jedná o opravdovou bombu, po všech stránkách.

Ben Waldman, viceprezident divize mobilních zařízení společnosti Microsoft, prohlásil: „Pocket PC vytvořil technický standard pro PDA. Microsoft nyní znovu zvedá laťku, aby poskytl uživatelům ještě více užitečných funkcí“

Já osobně považuji vylepšení možností komunikace a to zejména k oblasti bezdrátových sítí za vynikající. Další multimediální funkce jsou sice pěkné, ale já osobně je nepovažuji za nutné. Na druhou stranu věřím, že se jistě najdou uživatelé, které jejich možnosti potěší.


Zdroj: Microsoft