Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft potvrzuje: Edge bude založen na Chromiu

7.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft potvrzuje: Edge bude založen na Chromiu
Samotný Microsoft nám už potvrzuje, co se říkalo před několika dny. Engine EdgeHTML bude skutečně opuštěn a další verze prohlížeče Edge budou založeny na otevřeném kódu Chromium. Nebude první.
Microsoft potvrdil, že jeho prohlížeč Edge bude opravdu založen na otevřeném kódu Chromium a nebude už pro něj vyvíjen engine EdgeHTML, na němž se ve firmě pracovalo roky. Během toho následující roku tak Microsoft bude naopak pracovat na nové verzi Edge, která díky Chromiu bude moci fungovat jak na starších verzích Windows, tak i na Apple macOS. 
 
 
Samotný Microsoft to nebere jako porážku a je nakonec otázka, co jej k tomuto kroku vedlo. Edge byl vyvíjen v době, kdy firma ještě mohla věřit v to, že se její Windows 10 brzy prosadí na miliardě zařízení, což je meta, které dosaženo nebylo a v blízké budoucnosti ani nebude. Čili za opuštěním EdgeHTML může stát právě i snaha dostat se na více platforem, když Windows 10 nevyrostly tak, jak bylo žádáno. 
 
Nutno dodat, že svůj engine už dříve opustila i Opera, která nyní používá Chromium, což se značně odrazilo na paletě dostupných nastavení, která jsou pro uživatele k dispozici. Vedle Opery je to také prohlížeč Brave. 
 
Microsoft si dle Joe Belfiorea od Chromia a jeho enginu Blink slibuje obecně zvýšenou kompatibilitu s webovými stránkami. Vedle toho budou přicházet i mnohem častější aktualizace, a to vždy po několika týdnech. Uživatelé přitom nemají přijít o optimalizace a prvky, které Edge již nabízí a Microsoft se chce dále zaměřit především na vyšší výkon a nižší spotřebu, a tedy i delší výdrž na baterie. 
 
Belfiore z Microsoftu také podotýká, že toto nebude v případě jeho firmy precedent. Desktopový Edge sice pracuje jen na Windows 10, ale mobilní verze jsou již k dispozici na Androidu a iOS a ty využívají také open source. A kdy vůbec přijde nová verze Edge na trh? Vývojáři se jí mají dočkat někdy na začátku příštího roku a koncoví zákazníci výrazně později.