Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pozastavil aktualizaci KB5039302 pro Windows 11, přinášela nekonečné restarty

28.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft pozastavil aktualizaci KB5039302 pro Windows 11, přinášela nekonečné restarty
Není neobvyklé, že se občas nějaká aktualizace nepovede a přinese nové problémy. To se nyní přihodilo Microsoftu s updatem KB5039302 pro Windows 11, který se nemá rád s virtualizačními prostředími.
Nepovedených updatů aplikací jsme už v historii výpočetní techniky zaznamenali spousty a operační systémy Microsoft Windows jsou kvůli své komplexnosti častou obětí. Nejinak se tomu stalo i nyní, kdy Microsoft přinesl aktualizaci KB5039302 pro Windows 11 22H2 a 23H2. Ta je volitelná, uživatel si tedy sám explicitně volí, zda ji chce nainstalovat. Díky tomu nebyla nainstalována na obrovském množství počítačů, které mohla vyřadit z provozu. Krátce po zveřejnění aktualizace se totiž začaly množit případy, kdy se uživatelům systém zacyklil v nekonečných restartech a nebyl schopen najet. To je závažný problém, který vedl až k tomu, že Microsoft aktualizaci stáhl, aby ji nenainstalovali další uživatelé, kteří by mohli čelit podobnému problému. Nyní se snaží přesně lokalizovat problém a přijít s jeho opravou.
 
Ukázalo se, že aktualizace se nějakým způsobem nemá ráda s virtualizačními nástroji včetně těch pro vnořenou virtualizaci, známé jsou problémy např. s DevBox nebo CloudPC. Nejčastěji tak postihuje uživatele s Windows 11 Pro a Enterprise, které mají širší podporu pro virtualizaci než Home, kde je běh virtuálních systémů u uživatelů méně obvyklý. Řešením při takové neúspěšné aktualizaci je obnova operačního systému, je-li možná.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.