Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Microsoft pozastavil April 2018 Update na PC s antivirem Avast

25.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft pozastavil April 2018 Update na PC s antivirem Avast
Po problémech s některými SSD disky od Intelu má nový Windows 10 April 2018 Update další problém s nekompatibilitou. Nyní s procesem aktualizace závažně kolidují antivirová řešení společnosti Avast.
Zhruba před dvěma týdny se zjistilo, že April 2018 Update (verze 1803) operačního systému Windows 10 si nerozumí s některými SSD disky společnosti Intel. Nově se objevil další problém, který se vyskytuje na počítačích s antiviry od Avastu (stejný problém však ve velmi omezené míře zaznamenali i uživatelé některých jiných antivirů). Stává se tak, že se v některých případech aktualizace zasekne na modré obrazovce, na které se objeví tři řádky. První nabádá k vrácení změn a pak jsou zde dvě stejné řádky pro spuštění Windows 10 z vybrané diskové jednotky.
 
Avast logo
 
V prvním případě se počítač jen restartuje, v tom druhém pak sice PC nabootuje, ale zobrazí se pouze černá plocha bez ikonek a chybová hláška. Oprava vyžaduje instalační disk Windows 10 (pokud jej tedy nemáte, budete potřebovat další funkční počítač, který jej vytvoří). Abyste se tak vyhnuli problému, doporučuje se před aktualizací na April 2018 Update odinstalovat Avast a po úspěšné aktualizaci jej můžete znovu vrátit zpět. Antivir nekoliduje se samotnou novou verzí Windows, ale může za některých situací kolidovat s průběhem její aktualizace.
 
Microsoft v návaznosti na to dočasně pozastavil April 2018 Update pro majitele PC s antivirem Avast. Samotnému Avastu se při řešení zpočátku nepovedlo reprodukovat tuto chybu a podobně tak se nejdřív nedařilo ani Microsoftu. Ve spolupráci s Microsoftem se už nicméně po dalším zkoumání přišlo na to, že jde o kolizi s Avast Behaviour Shield a Avast už vydal aktualizovanou verzi 180524-08, která by neměla mít žádný problém (na uvedeném odkaze je i popis opravy). Podle Avastu ale nejde o problém jen s jejich produkty, ale stejný důvod nekompatibility s novou verzí Windows 10 může se týkat i jiných programů (což vysvětluje, proč se chyba v omezeném počtu našla i u jiných antivirů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.