Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft představuje Windows CE 5.0

30.3.2004, Petr Hájek, článek
Microsoft představuje Windows CE 5.0
Společnost Microsoft právě vydala novou betaverzi svého operačního systému Windows CE (bez .NET) 5.0, dříve známého pod označením "Macallan," jež tvoří základ pro Windows Mobile, tedy platformy Pocket PC a MS Smartphone. OS MS Windows CE je rovněž používán v některých handheldech typu Samsung NEXiO přímo.
MS Windows Mobile 2003 jsou svým jádrem MS Windows CE bližší více, než byly operační systémy Pocket PC 2002 a MS Smartphone 2002. Vypadá to tedy, že vylepšení provedená na Windows CE 5.0 bude možno zaimplementovat do dalších verzí Windows Mobile o to snadněji. Jednou z nejvýznamnějších změn ve Windows CE 5.0 je podpora Direct3D Mobile (D3DMobile), grafického řešení založeného na desktopové technologii DirectX. Je zřejmé, že to Microsoft myslí se zábavou na Windows Mobile platformách vážně, o čemž ostatně svědčí i množící se zástup ohlašovaných grafických akcelerátorů.

Operační systém Windows CE 5.0 podporuje celou řadu procesorů, včetně ARM, MIPS, x86 a dalších, mimochodem, podpora nějakého CPU ještě zdaleka neznamená, že se podobně vybavený přístroj na trhu zákonitě objeví.

"Nová verze Windows CE používá technologii komponent, která pomůže zákazníkům šetřit časem při vývoji a umožní vytvořit různorodá inovativní zařízení - od herních konzolí až po gatewaye, " říká Ya-Qin Zhang, korporátní viceprezident divize mobilních a vestavěných zařízení u Microsoftu. "Tato verze je důležitým milníkem pro Windows CE, protože se v ní odráží i změny navržené uživateli předchozích verzí."

Navíc, Windows CE 5.0 mají obsahovat Fast Start, funkci, která má výrazně snížit dobu otevírání multimediálních souborů jako třeba filmů. Microsoft také pracuje na tom, aby zařízení založená na Windows CE byla co nejspolehlivější. Balík softwaru dodávaný koncesionářům s plnou verzí Windows CE 5.0 proto bude obsahovat i Test Kit, vlastně jakousi kolekci utilit poskytujících komplexní automatické testování stability a bezpečnosti. OS má obsahovat i Windows Error Reporting, systém, díky němuž zařízení bude moci hlásit závady přímo výrobci, což má vést k rychlejšímu odtranění problémů například přímým updatem přes síť.

Návštěvníci Ebmedded Systems Conference si mohou na stánku Microsoftu vzít CD s betaverzí Windows CE 5.0, tato verze se také objeví od 1. dubna na webu Windows Embedded. Finální verze systému se dočkáme během léta 2004. Microsoft zvolil pro představení Windows CE 5.0 každopádně nepříliš šťastný okamžik, protože atraktivita sotva pár dní starého upgradu Windows Mobile 2003 Second Edition postaveného na Windows CE .NET 4.x tak trochu ztrácí na lesku.
Zdroj: Brighthand