Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft si patentuje softwarovou technologii pro tvorbu 'vodotisků'

22.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Microsoft si patentuje softwarovou technologii pro tvorbu 'vodotisků'
Kolem společnosti Microsoft a různých dalších softwarových společností, které pracují a tvoří open-source aplikace a operační systémy, se dnes točí mnoho zpráv o patentech a tlaku Microsoftu, kterým je chce přinutit, aby přistoupily na jeho...
Kolem společnosti Microsoft a různých dalších softwarových společností, které pracují a tvoří open-source aplikace a operační systémy, se dnes točí mnoho zpráv o patentech a tlaku Microsoftu, kterým je chce přinutit, aby přistoupily na jeho hru. Nyní Microsoft udělal další krok ve snaze dále chránit duševní vlastnictví tím, že si nechal patentovat myšlenku zakomponování kódu do softwaru, který by dovedl jednoznačně identifikovat jeho původního zákazníka.



Jedná se tedy o technologii rychlého tvoření 'softwarových vodotisků' tím způsobem, aby se dala použít v době, kdy si zákazník software pořídí. Může to tedy například fungovat tak, že osobní identifikační informace jako jméno, adresa, telefonní číslo nebo číslo kreditní karty budou shromážděny a zapsány do binárního kódu aplikace krátce předtím, než si uživatel nový software stáhne z Internetu. Vytvoří se tak vyměnitelné páry instrukcí, jejichž nastavení nebude zasahovat do samotného běhu programu a podle zadaných informací se nastaví, aby mohly nést požadované informace.

Autoři tohoto nápadu míní, že softwaroví piráti budou schopni detekovat rozdíly mezi dvěma kopiemi aplikace, ale nebudou moci identifikovat všechny páry instrukcí, které mohou být přehozeny. Museli by porovnat velké množství aplikací, aby byli schopni odhalit všechna místa využitelná pro digitální vodotisky. Vše může být nakonec ještě ztíženo tím, že se před vytvořením vodotisků použije šifra. Tvůrce softwaru bude však samozřejmě schopen velmi rychle veškeré informace vyčíst a zjistit si tak informace o majiteli licence.

Zdroj: TG Daily