Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Surface: počítač ve tvaru stolu s dotykovým ovládáním

30.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Surface: počítač ve tvaru stolu s dotykovým ovládáním
Novinkou společnosti Microsoft je počítač Surface, ten má tvar konferenčního stolku. Přibližuje tak vizi Billa Gatese o počítačích, které nebudou ovládány klávesnicí a myší, ale hlasem, perem nebo dotykem. Displej má úhlopříčku 30 palců...
Novinkou společnosti Microsoft je počítač Surface, ten má tvar konferenčního stolku. Přibližuje tak vizi Billa Gatese o počítačích, které nebudou ovládány klávesnicí a myší, ale hlasem, perem nebo dotykem. Displej má úhlopříčku 30 palců a je chráněn plastovým krytem.



Počítač sám rozeznává zařízení ve své blízkosti a dokáže se k nim připojit. Při demonstraci tohoto zařízení byl na povrch položen digitální fotoaparát s bezdrátovým čipem. Počítač jej rozeznal, umožnil nahrání snímků, které pak na displeji zobrazil lidem okolo. Styl zobrazení si lze jen volit pouhými pohyby prstů.

Uvnitř je vcelku normální počítač s procesorem Intel Pentium 4 na frekvenci 3,0GHz a 2GB paměti RAM. Pochopitelně používá nejnovější operační systém Windows Vista. Microsoft si chce tyto počítače vyrábět sám a už dnes má jisté své první zákazníky.



Tyto počítače se už v listopadu tohoto roku objeví v hotelech Sheraton, kasinech Harrah, ochodech T-Mobile a několika restauracích. Zde se například zmiňuje možnost položit láhev vína na stůl, podle kódu na láhvi zjistí odkud víno pochází a na displej zobrazí informace o vinici, obrázky a další podrobnosti. Dále se zmiňují takové blbůstky jako položení dvou mobilů na plochu s tím, že si oba uživatelé porovnají specifikace svých zařízení. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Microsoft chce nyní za jeden počítač Surface $5000 až $10000, ale v budoucnu jej hodlá přinést širší veřejnosti. Předpokládá se, že během tří až pěti let by měly ceny klesnou natolik, aby byly přístupné i běžným uživatelům a to v nejrůznějších velikostech a tvarech.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.pcpro.co.uk, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.