Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Teams šlo hacknout obrázkem např. v GIFu

27.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Teams šlo hacknout obrázkem např. v GIFu
U aplikace Microsoft Teams se objevil další problém, který už byl naštěstí opraven. Tentokrát šlo o bezpečností záležitost. Útočníci totiž mohli získat přístup k datům uživatelů i pouhým šikovně poslaným obrázkem.
Bezpečnostní firma CyberArk objevila v podnikové aplikaci Microsoft Teams další problém. V poslední době je to už třetí věc, kterou si Microsoft asi nedá za rámeček. Prvně to byly neplatné certifikáty, pak nezvládání vysokého náporu kvůli koronavirové pandemii, nyní to byl bezpečnostní problém. Účty uživatelů šlo hacknout šikovně zaslaným GIF souborem nebo jiným obrázkem. Než se však dostaneme k problému, musíme si nejprve vysvětlit, jak zde vlastně funguje zabezpečení. Při přihlášení do aplikace je vygenerován bezpečnostní token, kterým se pak každý uživatel prokazuje jednotlivým součástem aplikace. Přístupový token je vydáván z domény login.microsoftonline.com. Mimo tento základní token ale v Teams běhá i spoustu dalších tokenů např. pro SharePoint, Outlook nebo pro přístup k serveru, kde jsou ukládány zasílané obrázky.
 
Microsoft Teams logo
 
Tam je používán "skype token" a cookie nazvané "authtoken" a "skypetoken_asm". Hlavní  funkcí je zajistit, aby k obrázkům měly přístup jen povolané osoby, se kterými byly sdíleny. Tyto tokeny jsou nastaveny tak, aby byly zasílány na teams.microsoft.com nebo jakoukoli subdoménu v rámci *.teams.microsoft.com. V CyberArku pak zjistili, že jsou schopni provést útok, tzv. převzetí subdomény, konkrétně dvou adres:
  • aadsync-test.teams.microsoft.com
  • data-dev.teams.microsoft.com
Pak už bylo potřeba vygenerovat platný certifikát pro danou subdoménu, což ale nebyl větší problém, když o to žádal vlastník subdomény Microsoftu. Tímto by potenciální útočník měl k dispozici vlastní subdoménu v rámci sítě Microsoftu a pro ni i platný certifikát. A teď už se konečně dostáváme k onomu útoku obrázkem. Bezpečnostní výzkumníci zjistili, že nyní už jen stačilo lidem zaslat do konverzace podvržený obrázek (nejčastěji si lidé posílají různé veselé GIFy, takže ty se k útoku doslova nabízejí) a bylo jen potřeba zajistit, aby atribut "src" směřoval na podvrženou subdoménu. V takovém případě Teams pro to, aby načetly zaslaný obrázek, poslaly autentikační token na podvržený server a ten tak posloužil k zisku bezpečnostního tokenu uživatele.
 
S tím se pak dají dělat další věci vedoucí např. k zisku dalších dat oběti. Ta nic nepozná a ani se nemůže proti útoku moc bránit, protože k němu dochází automaticky načtením obrázku v konverzaci. Jednou z metod prevence je nepovolovat komunikaci s neznámými zdroji vně organizace, ale jak tvrdí i objevitelé chyby, stačí např. jen to, že jeden člověk v organizaci provede pracovní rozhovor s adeptem na pracovní pozici, a už jsou otevřená vrátka k útoku na celou organizaci. Chyba byla objevena 23. března letošního roku a ještě téhož dne Microsoft opravil DNS záznamy svých serverů, čímž znemožnil převzetí výše zmíněných subdomén. 20. dubna pak vydal patch celé aplikace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.