Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft testuje lištu s aktuálními zprávami ve Windows

1.4.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft testuje lištu s aktuálními zprávami ve Windows
Pokud máte rádi na očích aktuální informace, bude se vám líbit nová aplikace News Bar z dílny Microsoftu. Jedná se o lištu, kterou můžete umístit do spodní části obrazovky nebo na její boční stranu, a zobrazuje stručné zprávy z domova i ze světa.
Lišta s aktuálním přehledem zpráv je nedílnou součástí snad každého zpravodajského televizního kanálu. ČT24 v minulosti dokonce nabízela aplikaci pro Windows, která stejnou lištu zobrazila také na počítači. S výraznou odezvou od uživatelů se ovšem patrně nesetkala, neboť beze stopy zmizela. Nyní podobný koncept, ale v modernějším podání zkouší Microsoft. Tento týden vydal aplikaci News Bar, díky které mohou mít uživatelé Windows stále na očích aktuální přehled stručných zpráv. Prozatím je aplikace v beta verzi, která je volně ke stažení v Microsoft Store. Zdá se, že aktuálně ovšem firma svou novinku testuje pouze v USA a možná některých dalších regionech. Pokud totiž používáte českou verzi obchodu, aplikace se zobrazí jako nedostupná.
 
 
News Bar je lišta s aktuálními zprávami z více než 4 500 zdrojů přizpůsobených pro daný region. Uživatel si může aplikaci přizpůsobit k obrazu svému, mimo jiné si vybrat, zda lištu zobrazit ve spodní (nad hlavním panelem), levé nebo pravé části obrazovky. Na panelu se potom zobrazují titulky nejvýznamnějších zpráv, a to s obrázkem nebo pouze jako text (opět podle preferencí uživatele). Pokud si chcete od přívalu nových informací odpočinout, lze lištu snadno minimalizovat. Investory zaujme možnost zobrazovat v liště aktuální ceny akcií dle vlastní volby. Podporováno je také zobrazení na více monitorech.
 
 
Beta verze ovšem neumí vše, co bychom očekávali. V tuto chvíli tak není možné vybírat konkrétní témata nebo zdroje, takže aplikace vám servíruje to, co sama považuje za nejdůležitější. Pokud vás zajímají podrobnosti, můžete na titulek kliknout a otevře se vám přímo daný zpravodajský web. V tomto ohledu ovšem Microsoft ignoruje nastavení výchozího prohlížeče ve Windows a otevře odkaz automaticky ve svém vlastním programu Edge. Uživatelé si navíc stěžují, že pro ukončení aplikace je nutné ji nejprve minimalizovat a až následně ukončit na hlavním panelu. Při pouhé minimalizaci se totiž po dvou hodinách zase zobrazí, tedy pokud uživatel předtím nenastavil minimalizaci na delší dobu (až osm hodin) nebo napořád.
 
V tuto chvíli není jasné, kdy News Bar opustí beta verzi ani kdy se rozšíří do dalších regionů. Vzhledem k tomu, že jako zdroj informací využívá službu MSN News, která má také svou českou verzi, by to nemuselo dlouho trvat. Microsoft se svou aplikací přichází právě v době, kdy zájem lidí o aktuální zpravodajství výrazně roste. Pro možnosti sledování pandemie koronaviru před pár týdny společnost přidala do služby Bing také interaktivní mapu s počtem nakažených nemocí COVID-19.